Sådan får man penge til at yngle: Virksomhed har fået formue til at stige med tociffret milliardbeløb

Hver uge kårer Berlingskes »gossipredaktion« vindere og tabere på businessområdet. Blandt denne uges vindere er Michelle Obama ikke til at komme udenom. Vi retter også blikket mod en virksomhed, der de seneste år har knækket koden til, hvordan man vælger rigtigt, når koncernens sparepenge skal investeres.

9. april aften talte Michelle Obama foran 11.000 mennesker i Royal Arena i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Erhvervsredaktør Peter Suppli: Her er ugens vindere

Michelle, the money machine

Dear Michelle Obama. We hope you enjoyed your stay in Denmark... og undskyld, at vi nu går over til dansk.

For selvom gossipredaktionen er kosmopolitisk, så er de beløb, som du nu jonglerer med, på et niveau, hvor vi slet ikke kan følge med her i Pilestræde.

For det er jo fantastisk, som din bog sælger. Antallet tælles i millioner.  Mange millioner. Det er også fantastisk, at du og Barack fik landet aftalen om et forskud på jeres to bøger på 65 millioner dollar. Ikke dårligt.

Og du skal selvfølgelig også have ros for at kunne samle hele 11.000 gæster, da du holdt hof i Royal Arena forleden.

Vi er kede af, at rosen var noget mindre, når det gælder indholdet i dit show i København. Men okay, selvom en kok nok ikke var det rigtige valg som interviewer, så gik det da, selvom mange var skuffede.

Anyway. Tillykke med at have skabt en regulær pengemaskine. Og med din bogs popularitet og med din egen evne til at brænde igennem, så forudser vi her på gossip, at du får svært ved at slippe udenom nye rygter om en forestående præsidentkarriere.

Ikke så galt i halsen

Vi ved, at Michelle Obama boede på Hotel D'angleterre i København under sit ophold. Og selvom maden er helt fin dér, kan det jo godt være, at den tidligere præsidenthustru savnede smagen hjemmefra.

Heldigvis ligger der en McDonald's få meter fra hotellet, så måske listede hun forbi en sen nattestund. Vi ved det ikke.

Men vi ved i hvert fald, at mange, rigtigt mange, lister forbi de danske McDonald's-restauranter i disse år.

Faktisk så mange, at ejeren af McDonald's i Danmark – og Norden i øvrigt – britiske Guy Hands, havde grund til at juble over udviklingen i 2018.

For ud af en omsætning i de danske restauranter på 414 millioner kr., kunne selskabet bag hive et overskud hjem på hele 103 millioner kr. efter skat.

Det er noget af en overskudsgrad. Og det ligner dermed en guldrandet investering, som Guy Hands foretog, da han i 2017 overtog rettighederne til McDonald's i de nordiske lande. Derfor er briten da også klar til at investere yderligere i den danske succes. For han har planer om, at der skal åbnes yderligere omkring 20 burgerrestauranter i Danmark – oveni de 88 der findes i forvejen.

Sådan får man penge til at yngle

Måske har de lagt øret – med god hjælp fra et høreapparat – på vandrøret?

For nogen har i hvert fald lært William Demant Invest, med Niels Jacobsen i spidsen, noget om at vælge rigtigt, når koncernens sparepenge skal investeres.

Investeringsselskabet er pengetanken bag høreapparatproducenten Demant, og det helt nye regnskab viser, at formuen siden 2013 er gået fra 8,7 milliarder kr. til nu 43 milliarder kr.

Ejerskabet af høreapparatvirksomheden Demant fylder mest. Men faktisk har der været positive afkast på alle de virksomheder, man har investeret i.

Måske handler det om fokus? Demant Invest har i hvert fald indsnævret aktionsfeltet til medtec, altså medicinsk udstyr. Det kræver fagkundskab – både at producere og investere i – og det har Jacobsen og Co. åbenbart fundet den perfekte balance omkring.

Dermed står Niels Jacobsen på noget af en god platform, efter at han forlod det daglige ansvar i høreapparatvirksomheden og altså nu i stedet er øverste kassemester over den voksende formue.

 

Erhvervskommentator Jens Christian Hansen: Her er ugens tabere

Hvor er Poul Due Jensen?

Meget kan man sige om den store Grundfos-fond i Bjerringbro med navnet Poul Due Jensens Fond. Men fondens medlemmer ligger da mildt sagt ikke på den lade side.

Hvad der i grunden foregår bag den lukke fondsdør er ikke helt til at vide, men når fonden nu indsætter sin femte formand, denne gang industrimanden Jens Måløe, i løbet af godt et års tid, tyder det på, at der et eller andet galt i den rige fond. Og hvad er det så? Er det fortsat mr. Grundfos himself, den 76-årige Niels Due Jensen, som trækker i trådene, selv om han stoppede som formand i marts 20018 i fonden?

Pilen peger dog i stadigt stigende grad mod næste generation, Poul Due Jensen. Han er næstformand i fonden, men synes at befinde sig bedre i dagligdagen som en af direktørerne i virksomheden Grundfos end med alt personbøvlet i fonden.

Poul Due Jensen er tredje generation i Due Jensen-imperiet. Endnu er han dog ikke trådt i karakter som det næste familieoverhoved i den fondsejede gruppe. Og ja, det kan være en tung pligt, men med arven følger også forpligtelsen i de øverste cirkler på Poul Due Jensens Vej i Bjerringbro.

Hvorfor er Peter & Peter nu på taberlisten?

De gør det faktisk rigtig godt, Peter og Peter. Sådan lidt underspillet og ydmygt. De lader kundeoplevelserne og salget i stormagasinet tale for sig selv. Briten Peter King og danske Peter Fabricius, henholdsvis direktør og finanschef i Magasin på Kgs. Nytorv.

Jamen-jamen, vil den opmærksomme gossip-læser spørge, hvorfor er d'herrer Peter og Peter så placeret på denne uges nedtursliste? Det er de, fordi moderselskabet Debenhams i London er sat under administration, kvalt i for meget gæld og for lidt salg i den landsdækkende kæde i UK. Så galt er det, at nedturen for Debenhams på et tidspunkt også risikerer at ramme Magasin.

Peter King er vokset op i Debenhams-gruppen og blev af ejeren sat ind som direktør på Kgs. Nytorv. Samspillet med Peter Fabricius, som tager sig af den udadvendte del af Magasin-kommunikationen, synes at køre noget nær optimalt. Endnu da.

... og hvorfor udbliver Seier-effekten?

Den fodboldtossede gossip-redaktion følger levende med i den del af fodbolden, som foregår på de bonede gulve. Eller forsøger i hvert fald at følge med. Og ja, det kan indimellem være svært, og særlig svært hvis også rationalet på de bonede gulve hos juniorgossipperens favorithold, AGF, skal beskrives.

Nu skal det ikke handle om AGF, men om den største klub i Danmark, FCK. Moderselskabet Parken Sport & Entertainment fik som bekendt milliardæren og levemanden Lars Seier Christensen ind som storaktionær for en måned siden. Fra Seiers side i håb om at gøre en god forretning, fra Parkens side i håb om at skabe en Don Ø-effekt med en kendis i ejerkredsen.

Nuvel, det er en kort periode at dømme ud fra, men Parken-aktien ligger stort set på samme niveau, som da Lars Seier dukkede op. Foreløbig ingen effekt. Og dog.

Måske har Seiers indtog betydet, at aktien ikke dykkede. Parken-aktien var nemlig spekuleret 25 procent op i pris i håb om et overtagelsestilbud på hele Parken. Det blev aldrig til noget, og derfor kan Seier – i den positive udlægning – ses som en stabiliserende faktor i Parken.