Michelle Obamas bog sælger bedre end »50 Shades of Grey«. Nu indtager hun København med sit show

Når Michelle Obama på tirsdag rammer København, rider hun på ryggen af en enestående historie. Den om den sorte pige fra det fattige kvarter, der endte i Det Hvide Hus. Og den om førstedamen, der transcenderede race, titel og køn og i dag så rigeligt kan leve af sin egen persona.

Michelle Obamas selvbiografi »Becmoing« - på dansk »Mit Liv« - bringer hende rundt til en lang række byer i USA og Europa.    Fold sammen
Læs mere
Foto: Drew Angerer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Michelle Obama på tirsdag indtager scenen i Royal Arena, kommer noget af aftenen næsten med sikkerhed til at handle om ost. Ikke kun fordi, at det er den amerikanske TV-kok og kogebogforfatter Rachael Ray, der interviewer, men fordi et stykke amerikansk cheddar har fået en afgørende plads i fortællingen om Michelle Obamas exit fra Det Hvide Hus.

Historien har ikke alene optrådt i en række af de interviews, som Michelle Obama allerede har givet på sin verdensturné. Den indleder også selvbiografien »Becoming« (på dansk: »Min Historie«), der udkom i efteråret og har ligget i toppen af den globale bestsellerliste lige siden.

For det var under indtagelse af noget så dagligdags som en toast, fyldt med smeltet cheddar og tilberedt af Michelle Obama selv, at det gik op for den tidligere førstedame, at hun var fri. At årene i Det Hvide Hus nu var historie i enhver forstand. At hun var forhenværende, et relikvium på verdenshistoriens hylder, at den præsidentielle hverdag nu havde sluppet sit ofte kvælende halsgreb.

Den famøse toast blev indtaget kort tid efter, at Obama-familien var flyttet ind i deres nye hus i Georgetown-kvarteret i Washington, få kilometer fra Det Hvide Hus. Ægtemanden, Barack Obama, var ude at rejse, den ene af døtrene var flyttet til New York og den anden var ude, som teenagere jo er. Og der sad Michelle Obama så. Helt for sig selv.

»Mens hundene løb ud for at udforske udkanten af haven, spiste jeg min toast i mørket og følte mig alene på den gode måde. Mine tanker var ikke hos gruppen af vagter med våben, der sad mindre end hundrede meter væk i kommandoposten, der var bygget ind i vores garage, og jeg tænkte heller ikke på den kendsgerning, at jeg stadig ikke kan gå alene på gaden uden sikkerhedsvagter. Jeg tænkte ikke på den nye præsident og for den sags skyld heller ikke på den gamle«, skriver hun.

Et af de første interviews, da Michelle Obamas selvbiografi udkom, fik Oprah naturligvis. Hun er en personlig ven af Obama-parret. Fold sammen
Læs mere
Foto: TANNEN MAURY.

Solgt mere end »50 Shades of Grey«

55-årige Michelle Obamas historie om den stille stund på terrassen har forlængst rejst sig fra siderne i bogen og er blevet fortalt den ene gang efter den anden, når hun gennem de seneste måneder har optrådt over hele verden. Interessen for hendes turné afspejler bogens succes: Den har solgt uhørte 10 millioner eksemplarer og er på vej til at blive den bedst sælgende selvbiografi i historien, og den har bedre salgstal end husmoderporno-fænomenet »Fifty Shades of Grey«.

Da Michelle Obama optrådte i Barclays Center i New York, var køen langs Brooklyns gader så lang, at man skulle tro, Elvis var genopstået eller Justin Bieber delte tungekys ud. I London forsøgte 60.000 mennesker at få billet. Selv Hillary Clinton trak ikke mere end få tusinde publikummer ad gangen, da hun turnerede med sin selvbiografi.

I Royal Arena på Amager tyder noget dog på, at der vil være tomme pladser i salen tirsdag aften - i hvert fald er der i skrivende stund ikke udsolgt. Måske fordi de billetter, der har direkte udsyn til scenen, koster omkring 3.500 kroner, mens man kan erhverve sig en mellemklasse-billet til omkring en tusindlap. Der er trods alt grænser for, hvor meget folk vil ofre på at se giraffen.

Til gengæld medbringer Michelle Obama, hvis hun gentager showet fra tidligere turnéstop, et entourage af topprofessionel, amerikansk underholdning tilsat den intimitet, der er en vigtig brik i det puslespil af personlighedstræk, hendes popularitet er sat sammen af.

Hvis det går, som det plejer, skal publikum se en personlig film om hendes opvækst, og så gør stjernen en storladen entré til glad popmusik. Herefter leverer hun et sceneinterview, der i internationale medier får ros for at være både rørende og engagerende. Intervieweren er skiftende berømtheder, og her i København er det altså den madglade TV-stjerne Rachael Ray, hvis daytime talk show nogen måske husker fra TV3. Tidligere på turnéen har det været kæmpenavne som skuespilleren Sarah Jessica Parker.

Anmelderne, som har bivånet showet tidligere på touren, er overvejende positive, men svinger dog mellem det eksalterede og det lidt mere lunkne. Men uanset hvad, så cementerer både bogsalget og turnéen det, der var tydeligt allerede i den sidste del af Barack Obamas præsidentembede. Michelle Obama er en berømthed i sin egen ret. Hun er trådt ud af alle skyggerne - sin mands, sin races, sin fortids - og er i dag først og fremmest sig selv.

Michelle Obama blev gift med Barack Obama i 1992. Forinden havde han scoret Michelle på et advokatkontor, hvor hun var hans mentor. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB.

Usandsynligt udgangspunkt

Når man skuer ud over de 45 førstedamer, der hidtil har beboet Det Hvide Hus, stikker Michelle Obama i enhver forstand ud. Hun er den, der har indtaget Det Hvide Hus med det mest usandsynlige udgangspunkt. Hun er afro-amerikaner og hun er opvokset i Chicagos fattige Southside-kvarter, hvor hendes far var varmemester og hendes mor var hjemmegående. Men lige så mindrebemidliede forældrene var, lige så stædige og ambitiøse var de på deres børns vegne. Michelle Obama har altid givet sin opvækst æren for, at hun som voksen kvinde indtog Det Hvide Hus som en af de mest veluddannede førstedamer nogensinde; hun er uddannet jurist fra to af USAs absolut førende universiteter, Princeton og Harvard.

Af samme grund var hun tøvende, da Barack Obama kom og meddelte, at han ønskede at skifte sin senatorpost ud med det højeste embede og gå efter præsidentposten. Michelle Obama havde det glimrende i sit meget vellønnede karrierejob, og det var først efter forhandlinger, at parret nåede frem til et kompromis: Hun ville stille op til en fullblown valgkamp og tage førstedamerollen på sig med alt, hvad den indebar - hvis Barack Obama til gengæld holdt op med at ryge.

Sådan blev det, og skulle nogen tvivle på, at Michelle Obama holdt sin del af aftalen, er det blot at spole otte år frem. Da Obamas præsidentperiode nærmede sig sin afslutning, var hans kone den mest populære figur overhovedet fra Det Demokratiske Parti. Enkelte feminister pippede undervejs op om, at hun gjorde for lidt - at hun valgte for traditionelt, da hun satsede på børn, motion og kostvaner som sine mærkesager - men det hun gjorde, virkede.

Michelle Obama beskriver i sin bog Donald Trumps indsættelse som præsident som en alt andet end nem dag. Men på den anden side ventede friheden, som hun i dag sætter pris på.    Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM WATSON.

»The Wolf«

Da valgkampen i 2016 spidsede til, og det stod klart, at det ikke ville blive den ventede walk in the park for at slå Donald Trump, var Michelle Obama det kavalleri, der blev tilkaldt. Som en anden »The Wolf« fra filmen Pulp Fiction kørte hun ud for at bistå Hillary Clinton og levere alt det, Hillary ikke kunne. Entuasiame. Vitalitet. Håb. Hendes »When they go low, we go high«-tale står stadig som et retorisk højdepunkt i amerikansk politik. Ironisk nok fremført af anti-politikeren over dem alle.

»Folk spørger ofte, så nu siger jeg det direkte: Jeg har ingen intention om at gå efter præsidentposten. Jeg er ikke fan af politik, og min erfaring fra de sidste ti år har på ingen måde fået mig til at ændre synspunkt«, skriver hun i sin biografi som svar på de talløse opfordringer til selv at gå efter Det Hvide Hus.

Det ligner en tanke, at Michelle Obama er meget af det, som de fleste politikere ønsker sig at være, men hun har ingen ambition om at bruge det i magtens korridorer. Hun er dét, de amerikanske spindoktorer kalder relatable. Folk forholder sig til hende, som var hun en af deres egne. Som førstedame har hun fundet sin særlige plads i historien, milevidt fra sin mands skygge, og det er i sig selv en præstation.

Kate Andersen Brower, forfatter til bogen »First Ladies« om de amerikanske førstedamer, fremhæver netop Michelle Obamas autenticitet som grunden til hendes enorme popularitet.

»Lederskab handler ikke kun om magt, men om at vide, hvornår man skal være ærlig og vise sårbarhed. Det er erkendelsen af, at dét at være en rollemodel også handler om at tale om det uperfekte, ikke om at lade som om, at det ikke eksisterer«, skriver forfatteren i et essay for CNN.

Michelle Obama er i dag blevet en del af popkulturen. Her er hun på scenen ved årets Grammy-uddeling i januar sammen med Jada Pinkett Smith og Jennifer Lopez. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBYN BECK.

Dem der skabte deres egen rolle

Groft sagt kan man inddele USAs førstedamer i to kategorier: Dem, der der gjorde dét, der blev forventet af dem. Og dem, der vristede sig fri af rollens udefinerede, men jernhårde forventningsgreb, og skabte deres egen rolle.

Michelle Obama befinder sig i den sidste kategori: Gruppen af kvinder, der har defineret førstedamerollen frem for blot at udfylde den, er typisk dem, der har bragt sig selv i spil. Betty Ford, der var åben omkring sit alkoholmisbrug og lagde navn til en afvænningsklinik. Eleanor Roosevelt, der påtog sig rollen som erstatningspræsident for sin syge mand og var en indædt borgerrettighedsforkæmper. Og naturligvis Hillary Clinton, der forsøgte at gøre førstedamerollen til en politisk platform og insisterede på at have kontor i West Wing i stedet for den East Wing, der traditionelt har været førstedamernes regime. For at nævne nogle stykker.

Men det kræver sin kvinde at være bagved sin mand og foran udviklingen på samme tid. Hvis man skal opsummere en forudsætning for succes, er det evnen til at være sig selv. Engang kom John F. Kennedy for eksempel og overrakte sin hustru en stak breve, hvor folk klagede over, at hun viste for meget ben. Jackie Kennedy nægtede at lave sin stil om og endte som bekendt med at blive af verdens mest langtidsholdbare og kopierede stilikoner. Eller som Rosalynn Carter, gift med Jimmy Carter, udtrykte det:

»Jeg vidste, at jeg ville blive kritiseret, uanset hvad - så hvorfor ikke bare gøre, som jeg ville?«.

Når Michelle Obama på tirsdag indtager København, rider hun på ryggen af en enestående historie. Den om den sorte pige fra det fattige kvarter, der endte i Det Hvide Hus. Og den om førstedamen, der transcenderede race, titel og køn og i dag så rigeligt kan leve af sin egen persona.

Michelle og Barack Obama har tilsammen fået 65 millioner dollars for at udgive hver sin selvbiografi. Desuden venter en række Netflix-programmer, som parret også tager sig fyrsteligt betalt for.

Udfordringen de kommende år bliver med andre ord mest af alt at undgå, at verden får Obama-forstoppelse. For en historie om cheddarcheese kan, akkurat som osten selv, gå hen blive for meget af det gode, hvis den indtages i for store mængder.