Riskær revser »the establishment«

Den omstridte finansmand Klaus Riskær Pedersen, der igen sidder bænket i Københavns Byret, mener, at det etablerede danske erhvervsliv befinder sig i en slags symbiose, der modarbejder anderledes tænkende.

Klaus Riskær Pedersen. <br>Foto: Søren bidstrup Fold sammen
Læs mere
Han er blevet kaldt en arrogant svindler, en fænomenal aflæser af tiden, en revolutionær kamikaze-kapitalist og en enestående iværksætter.

Klaus Riskær Pedersen - den evigt omtalte forretningsmand, der til stadighed både fascinerer og vækker afsky hos det etablerede erhvervsliv - er igen i vælten i Københavns Byret.

Den afsluttende procedure i den verserende straffesag mod Klaus Riskær Pedersen blev skudt i gang i sidste uge, og den omstridte finansmand er dermed for gud ved hvilken gang i mediernes søgelys på grund af en retssag.

Sagen drejer sig om efterdønninger af Cybercity-virksomheden og er blot én af flere i en stort set uafbrudt række af retssager, der har kørt mod finansmanden siden 1992.

Klaus Riskær Pedersen vil ikke tale med medierne om selve retssagen, men han giver gerne sin uforbeholdne mening om dansk erhvervsliv og et bud på, hvorfor han så ofte er rendt ind i problemer. Mere om det senere.

Riskær var indtil 1992 dels kendt som Europa-parlamentsmedlem for Venstre og dels som en af 80ernes yuppie-gulddrenge, der bl.a. havde slået sig op som investor, aktieanalytiker og medstifter af TV-stationen Kanal 2.

Lykken vendte

I 1992 vendte lykken første gang. Hans daværende selskab AcumulatorInvest krakkede, og han gik personlig konkurs.

Senere blev han smidt ud af Venstre, og i både Danmark og Frankrig er han siden blevet dømt for bedrageri.

Siden kom Riskær på fode igen med internetselskabet Cybercity, der i 2000 blev solgt for en halv milliard, men han er nu slæbt i retten anklaget for underslæb ved at have forsøgt at hive penge ud af familiefonden bag selskabet.

Klaus Riskær Pedersen beskriver selv de evige retssager og kampen for at komme tilbage som en konstant kamp med et traditionelt tænkende dansk erhvervsliv.

Prügelknabe

»I ethvert samfund er der behov for, at der er nogen at banke løs på. Jeg kan godt lide at arbejde i brydningsfeltet af, hvad der tidligere er lavet, men når man er der, vil man vedvarende ligge i konfliktzone med de etablerede i bestemte områder. Så kommer man ind i nogle kampe,« siger han.

Klaus Riskær Pedersen føler sig forurettet og kriminaliseret en gang for alle af det etablerede erhvervsliv og embedsapparat.

Det gjaldt i 1970erne og 80erne, hvor bankerne ifølge Riskær fra starten havde stor modvilje mod hans finansanalyser, og det gælder i dag, hvor hans firma CopyGene, der nedfryser stamceller fra nyfødte, for nylig er blevet meldt til Sundhedsstyrelsen for vildledende markedsføring.

»Da jeg lavede finansanalyser i slutningen af 70erne og starten af 80erne, så den etablerede finansverden det som en provokation, fordi jeg blandede mig i noget, som de tidligere stod for. Da jeg i 80erne fandt nye måder at lave kapitaltilførsel på, så de det som en provokation. Og i CopyGene slås jeg nu med den etablerede del af et sundhedsvæsen, der spørger, hvorfor vi skal have private operatører af stamcellebanker,« siger Klaus Riskær Pedersen.

Ikke desto mindre mener Klaus Riskær Pedersen, at mange af hans ideer har sat nye standarder og vist deres bæredygtighed også i det lange løb. Beskedenhed ligger åbenlyst ikke til Riskær, der bl.a. henviser til 1970erne og 80erne, hvor han slog sig op på aktieanalyse med firmaet Børsinformation.

»Børsinformation var det første analysefirma, der kritisk forholdt sig til, hvordan det gik de børsnoterede selskaber. Før børsinformation var der ingen kritisk aktieanalyse i Danmark. Punktum,« siger han.

En mur af uvilje

Klaus Riskær Pedersen langer især ud efter det, han kalder etablissementet i dansk erhvervsliv. Her mener han, at han har mødt en mur af modvilje hver gang, han har forsøgt at komme igen.

»Erhvervsetablissementet i netværksgrupper, banker, realkreditinstitutter og en del af embedsmandsapparatet i statslige styrelser hører sammen i en slags pagt med hinanden. En symbiose, som der på mange måder er meget fornuft i, men som også kan blive et problem, når den bliver brugt over for enkeltpersoner på en måde, der ligger ud over, hvad der er belæg for,« siger Klaus Riskær, der dog ikke mener, at han møder modvilje blandt »almindelige danskere.«

»Den almindelige forretningsmand, medarbejder eller selvstændige erhvervsdrivende har en sund kritisk sans til etablissementet og systemet. Danskerne er ikke særlig systemtro. Når jeg har skullet kæmpe mig tilbage, har jeg fået enorm stor støtte og hjælp. Det var den almindelige befolkning, der skabte Kanal 2, det var den almindelige befolkning, der skabte Cybercity, og det er den almindelige befolkning, der skaber CopyGene,« siger han.

Trods adskillige konkurser, flere stort anlagte retssager og betingede fængselsdomme i Danmark og Frankrig virker Riskær ikke som en mand, der er gået ned med flaget.

I øjeblikket satser han på at gøre CopyGene til et nyt guldæg, og selv om han er personlig konkurs med en gæld på over 150 mio. kr., mangler han ikke penge i dagligdagen. Han har desuden købt en ejendom til 37 mio. kr. på Amager, hvor CopyGene og Iværksætterfabrikken, der skal være udklækningsanstalt for nye virksomheder, holder til. Retssag eller ej, så er det alt for tidligt at dømme Klaus Riskær Pedersen ude.

Læs mere om sagen i dagens avis.