Ny revisor top-4

BDO har overtaget Ernst & Youngs placering som Danmarks fjerdestørste revisionsselskab. Hermed er der for første gang i mange år ændret på styrkeforholdene i toppen af den danske revisorbranche.

BDO's administrerende direktør, Anders Heede, har appetit på opkøb af flere revisionsselskaber de kommende år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De går under betegnelsen The Big Four: De fire største globale revisionskoncerner. Deloitte, PricewaterhouseCoopers, KPMG og Ernst & Young har i mange år domineret branchen på verdensplan, og i Danmark har de ligeledes siddet tungt på placeringerne som de fire største revisionsselskaber.

Nu er der imidlertid blev skiftet ud i det ellers så fasttømrede revisionshierarki. Opkomlingen BDO har fortrængt Ernst & Young som Danmarks fjerdestørste revisionskoncern, og siden de seneste årsregnskaber er udviklingen blevet yderligere forstærket.

BDO er med en omsætningsvækst på ni procent i det seneste regnskabsår højdespringeren i Berlingske Nyhedsmagasins årlige undersøgelse af revisorbranchen. Omsætningen landede på 818 mio. kr., og selskabet overgår hermed den traditionelle storebror Ernst & Young, der blot kunne fremvise en omsætning på 810 mio. kr.

Frasalg i provinsen

Samtidig tyder alt på, at BDO vil lægge afstand til Ernst & Young på næste års liste, da Ernst & Young efter regnskabsaflæggelsen har solgt det meste af selskabets provinsforretning fra.

Konkurrenten PricewaterhouseCoopers købte sidste sommer kontorerne i Hillerød, Odense, Aalborg og Sønderborg samt den afdeling, der står for offentlig revision. Det frasalg vil vise sig tydeligt i næste årsregnskab, hvor omsætningen formentlig vil falde yderligere.

Modsat i de fleste andre europæiske lande har Ernst & Young ikke formået at skabe tilstrækkelig volumen i alle dele af Danmark til at kunne konkurrere på lige fod med de andre medlemmer af The Big Four. Selskabet har haft svært ved at tiltrække C20-selskaber i kundekredsen - dog med Pandora som en væsentlig undtagelse. Samtidig har man stået relativt svagt blandt mindre og mellemstore virksomheder i store dele af provinsen.

Fremover vil Ernst & Young satse mere entydigt på internationalt orienterede virksomheder, og det har i dag kontorer i København, Århus og Vejle.

Fortsat vækst i BDO

Mens Ernst & Young har frasolgt kontorer, har den nye aktør i toppen af revisorhierarkiet, BDO, haft travlt med at købe op. Alene de seneste 15 måneder har selskabet købt tre mindre og mellemstore revisionsfirmaer: Palsgaard & Hansen i Nordjylland, Leo Hansen i Haderslev, og BGC Revision i København.

”Forklaringen på vores vækst er primært vores opkøb, og der skal ikke herske tvivl om, at vi har en fortsat vækstagenda. Vores styrke fordeler sig på to segmenter: Mindre og mellemstore virksomheder, hvor vi er markedsleder, og kommunal revision, hvor vi har 60 procent af markedet,” siger administrerende direktør i BDO Anders Heede.

BDO blev for alvor en stor aktør på det danske revisionsmarked, da selskabet købte Kommunernes Revision for omkring tre år siden. Selskabet er en del af det verdensomspændende BDO-netværk med 47.000 medarbejdere, men på verdensplan er firmaet ikke i nærheden af The Big Four.

Det største revisionsselskab i Danmark er fortsat Deloitte med en omsætning på 2,3 mia. kr.

Se nøgletallene for alle de store og mellemstore danske revisionsselskaber i Berlingske Nyhedsmagasin.