Når lederen bliver for karismatisk

Forlydender om topchef Steve Jobs’ helbred sender jævnligt Apples aktiekurs op og ned. Hvordan redder man sig ud af suppedasen, når den karismatiske leder er på retræte?

Foto: Justin Sullivan. Dengang og nu: Til højre Steve Jobs i 2005 og til venstre Steve Jobs i 2008.
Læs mere
Fold sammen
Da den årlige, højtprofilerede begivenhed Macworld EXPO tirsdag aften dansk tid løb af stablen i San Francisco, skete det for første gang uden Apples karismatiske stifter og leder, Steve Jobs, som nøglefigur.

Udeblivelsen var ventet.

Allerede i december annoncerede Apple nemlig, at Jobs ikke ville troppe op til eventen, sådan som det ellers har været kutyme siden 1997. Macworld EXPO er hvert år en sand oase for verdens mange Mac-fans i den kolde januar.

Men det var ikke en beslutning uden konsekvenser.

Dengang i december faldt aktiekursen prompte. Var den tidligere kræftramte chef syg? Måske dødssyg? Den negative rygtestrøm blev imidlertid bragt lidt i ave igen, efter Apple-bossen forleden bedyrede, at hans fravær ikke relaterede sig til ondartet kræft, men en mindre alvorlig hormon-ubalance.

Historien om Jobs er historien om manden, der er blevet til virksomheden – og vice versa. Om den karismatiske leder, som ved sin blotte tilstedeværelse driver, former, tegner og skaber virksomheden; som med et skælmsk blik ved den årlige og længeventede keynote-tale på scenen med det mørkeblå bagtæppe kan få selv de mindste tekniske revolutioner til at virke som månelandinger.

Om det så er berettiget eller ej, har Jobs fået afgørende indflydelse på virksomheden. Og selv om eksemplet nok er ekstremt, er han ikke den eneste.

Dagens leder skal nemlig være karismatisk. Men kan det som i Apples tilfælde også føre for vidt? Og hvad skal man gøre for at komme ud af det?

Muligvis er Apple selv ved at levere svaret. Ikke ved at sige det højt, men ved at vise det.