Minister lover barsel til selvstændige

Familie- og forbrugerminister Carina Christensen (K) vil hurtigst muligt have en aftale i hus, så de selvstændige erhvervsdrivende, der i dag må betale barsel af egen lomme, i fremtiden kan få barselsydelse ligesom alle andre.

Det skriver politiken.dk.

Allerede i løbet af efteråret forventer hun at have et udspil klar, men indtil da opfordrer hun alle interesseorganisationer til at indsende mulige modeller, så politikerne har noget at diskutere ud fra.

»Jeg er fuldstændig enig i, at der skal ske noget. I efteråret skal vi ind og evaluere de nye regler for den fleksible barselsorlov. Og i den forbindelse har jeg simpelthen forlangt, at vi også ser på de selvstændige, så vi kan få dem med nu«, siger Carina Christensen til politiken.dk.

Hun har allerede har set på en model, men vil altså gerne have flere. Ifølge ministeren bliver det største problem at skrue en ordning sammen, som er relevant for de selvstændige. Samtidig skal der tages stilling til, om det skal være en frivillig ordning eller om den skal være obligatorisk for alle.

»Og så skal vi finde ud af, om det skal være en ordning, hvor man kan få lov til at have et minimum af kontakt til sin virksomhed, mens man er væk«, siger familie- og forbrugerministeren med henvisning til de problemer det giver, når chefen forsvinder fra en forretning, hvor chefen enten er eneste medarbejder eller måske kun har to eller tre ansatte.

Ministerens løfte kommer efter at flere brancheorganisationer, der organiserer de små erhvervsdrivende, har stillet krav om en barselsfond.

»Det kan jo ikke være rigtigt, at vores medlemmer skal lukke deres frisørsalon, når alle andre i Danmark kan komme på barsel. Det er diskriminerende, for det betyder jo reelt, at de ikke kan åbne en forretning, før de er færdige med at føde børn«, siger formanden for Frisørmesterforeningen, Jens Erik Behrendtz.

Kilde: Politiken