Hav styr på din kontrakt

Selv om arbejdsgiveren har en måned til at udfærdige en ansættelseskontrakt, fra du tiltræder et nyt job, bør I få den på plads, før du begynder, så I ikke siden bliver uenige om vilkår vedrørende for eksempel afspadsering og ferie.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jubelscener over at være havnet i det helt rette job kan snart blive afløst af skuffelse og konflikter, hvis ikke du selv og arbejdsgiveren fra begyndelsen af din ansættelse er fuldkommen enige om, hvilke vilkår du skal arbejde under og ikke mindst til hvilken løn.

Derfor lyder rådet fra flere fagforeninger, at ansættelseskontrakten er underskrevet allerede, inden du tiltræder, selv om loven tillader, at der kan gå en måned, før aftalen er på plads.

»På et eller andet tidspunkt i ansættelsesforholdet vil den ansatte have brug for at vide, hvorvidt merarbejde honoreres, om der er ret til afspadsering, eller om hun har ret til barns første sygedag,« siger chefkonsulent Helene Rafn fra DJØF, der ugentligt får henvendelser om manglende eller mangelfulde kontrakter fra medlemmer.
»I det øjeblik, de får tilbudt jobbet, er de måske lykkelige for at have fået det. Især de nyuddannede, som har det svært i øjeblikket. men så kommer problemet efterfølgende, fordi de ikke kender deres rettigheder. Det er i strid med lovgivningen, og det kan give store uoverensstemmelser med arbejds-
giveren,« fortæller hun.
Særligt højtuddannede kan blive hårdt ramt, hvis deres ansættelseskontrakt ikke er i orden, for mange er ansat på individuelle kontrakter og har derfor ikke en overenskomst at henvise til, hvis der opstår uenigheder.

»Har man kun Funktionærloven, der er en minimumslov, at læne sig op ad, er man ikke særligt godt stillet,« siger Helene Rafn.
Svækket forhandling

Også af hensyn til ens muligheder for at få en ordentlig aftale er det vigtigt at få den i hus, før man tiltræder.
»Er man først begyndt på i jobbet, er ens forhandlingsposition svækket i forhold til, hvis man laver en aftale, mens arbejdsgiver glæder sig til, at man kommer i gang,« siger Helene Rafn.

Komplicerede klausuler

I Dansk Industri (DI) oplever man, at arbejdsgiverne tager opgaven med ansættelseskontrakter alvorligt, og mange af organsiationens medlemmer beder om at få kontrakterne læst igennem af DIs rådgivere, før de beder om den nyrekrutteredes underskrift, fortæller Sannie Tvermoes, chefkonsulent og advokat, DI.

»De skal også tage det alvorligt, for det er arbejdsgivers pligt at oplyse om de vilkår, der gælder for ansættelsen. Derfor kommer de til at hænge på den, hvis der er fejl i kontrakten,« siger Sannie Tvermoes og fortsætter:

»Men det er kompliceret at lave kontrakter, for selv om parterne tror, de er enige, kan der komme fortolkningsspørgsmål senere.«
Ifølge DIs erfaring volder især klausuler og bonusordninger problemer.

»Typisk er kontrakterne indgået i fredstid, og hvis der er noget, der er uklart, eller som man ikke er sikker på, hvordan skal fortolkes, får man måske ikke taget den nødvendige snak,« siger Sannie Tvermoes.

Uklare standardbeviser

Af samme årsag oplever man også hos Lederne, at det ofte er kunde- og konkurrenceklausulerne, der opstår tvister om.
»Tit bliver folk så begejstrede for deres nye job, og arbejdsgiveren siger måske, at det er en standardkontrakt, at de bare skriver under,« siger advokat hos Lederne Maria Nedergaard.

Også pensionens størrelse er ofte uklart formuleret, fordi mange henviser bredt til virksomhedens pensionsordning.

»Men det skal formuleres tydeligt i kontrakten, ellers ved du ikke, hvad din løn er,« siger Maria Nedergaard.

Få din organisation eller fagforening til at læse kontrakten igennem, før du signerer den, lyder rådet fra både Maria Nedergaard og Helene Rafn.