Er der ligeløn i Danmark?

Efter halvandet år og 100 møder har Lønkommissionen nu fremlagt sin 3.000 sider lange redegørelse og besvaret spørgsmålet: Er der forskel på mandeløn og kvindeløn? Se svaret her.

To ud af tre privatansatte er mænd. Syv ud af ti offentlige ansatte er kvinder. Det er en af forklaringerne på lønforskellen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For halvandet år siden lå den offentlige sektor brak i månedsvis, mens sygeplejersker, pædagoger og andre offentligt ansatte strejkede for mandeløn til kvindefag.

Nu har Lønkommissionen, der udspringer af strejkerne, så fremlagt sin konklusion på det spørgsmål, som de strejkende rejste: Er der ligeløn i Danmark? Svaret kom fra Lønkommissionens formand, Michael Christiansen, på et pressemøde i dag i Skuespilhuset i København:

- Der er samme løn for samme arbejde, konkluderede den tidligere departementschef og nuværende formand for Det Kongelige Teater, efter at han og den 36 mand store kommission i halvandet år og 100 møder har analyseret lønforholdene i Danmark.

- Men der er også forskellig løn for forskelligt arbejde, tilføjede Michael Christiansen.

Læs også: Analyse: Nu bliver ligeløn virksomhedernes hovedpine

F.eks. er lønforskellen mellem mænd og kvinder ansat i den offentlige sektor 15-20 procent, hvis man ikke tager højde for, at mænd i højere grad er ledere end kvinder, og for at kvinder oftere arbejder på nedsat tid og trækker sig tidligere tilbage. 

Lønforskellen mellem mænd og kvinder med samme arbejdsfunktion derimod er "ikke signifikant", som det hedder i redegørelsen. Eller sagt i tal mellem en halv og tre procent, hvilket fik Michael Christiansen til at understrege igen:

- Der er samme løn for samme arbejde.

Den offentlige sektor er en kvinde
Problemets kerne, ifølge Lønkommissionen, er, at arbejdsmarkedet er brækket over i to: To ud af tre privatansatte er mænd. Syv ud af ti offentlige ansatte er kvinder.

Læs også: HK/Privat vil have nævn for ligeløn

Forklaringen bunder i, at kvinder i højere grad ønsker mulighed for nedsat tid, faste arbejdstider, honorering for overarbejde, løn under sygdom og tryghed i ansættelsen. Det baserer de på en rundspørge til 5.000 offentligt ansatte.

- Det som vi i min ungdom kæmpede for var sådan set, at mænd og kvinder var fuldstændig lige på arbejdsmarkedet og på lige vilkår. Nu er der ved at opstå en helt ny problemstilling, nemlig at det danske arbejdsmarked er blevet et ægteskab, hvor kvinden er den offentlige sektor og manden den private. Hvis det bliver uddybet yderligere, er vi egentlig bombet lidt tilbage, er vi ikke?, spurgte Michael Christiansen ud i salen efter at have fremlagt Lønkommissionens arbejde.

Arbejdsmarkedets parter får rapporten
Den 3.000 sider lange redegørelse vil nu blive overdraget til arbejdsmarkedets parter forud for de offentlige overenskomstforhandlinger, der starter i 2011.

- Vores opgave har ikke været at komme med konkrete anbefalinger. Det har parterne frabedt sig på forhånd, lød det fra Michael Christiansen.

- Man kan sige, at efter den svære periode, man havde på det offentlige arbejdsmarked i forbindelse med strejkerne, der besluttede parterne, at give hinanden en timeout på 18 måneder, hvor man ville forsøge faktuelt at kortlægge, hvad man egentlig havde været uenige om. Det har vi så gjort. Og så vender parterne utvivlsomt tilbage til sine positioner. Sådan er det på arbejdsmarkedet, bemærkede han.