Danske stewardesser kan snart være et særsyn

Tusindvis af danske arbejdspladser er truet af social dumping, udflagning og kreative ansættelsesformer inden for luftfarten. Både SAS og LO-fagbevægelsen vil have politikerne til at forhindre, at det går stewardesserne, som det gik syerskerne, da tekstilbranchen stak af til udlandet.

Foto: Rune Feldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krigen i luften er blevet så hård, at den danske fagbevægelse sammen med arbejdsgiverne i SAS nu opfordrer til politisk handling, hvis luftfarten skal have en fremtid i Danmark.

Det skriver Ugebrevet A4.

»Vi ser flere tusinde arbejdspladser flyve ud af Danmark, samtidig med at luftfartsselskaber shopper rundt til de lande med mest liberale regelsæt og ansætter personale på fuldstændig urimelige vilkår,« siger næstformand i LO Lizette Risgaard til Ugebrevet A4.

Det er lavprisselskaber som Ryan Air og Norwegian og deres brug af billig, udenlandsk arbejdskraft på korte kontrakter, der sætter stewardesser, flymekanikere, piloter, salgs- og transportarbejdere i danske flyselskaber og lufthavne under pres. De er bekymrede for deres løn, deres job og deres fremtid.

Adskillige arbejdspladser er allerede forsvundet ud af landet, fremhæver formanden for Flyvebranchens Personale Union i Serviceforbundet, Thilde Waast.

»Det er helt klart en trængt situation for de danske luftfartsselskaber. Konkurrencesituationen er urimeligt hård i de her år, og det er rigtig svært at drive luftfart i det nordlige Europa,« siger Thilde Waast til Ugebrevet A4.

I 3F, der organiserer cirka 6.000 transportarbejdere, chauffører og andre ufaglærte i Kastrup, Billund og Aalborg lufthavne, ser forhandlingssekretær Henrik Berlau også sort på fremtiden.

»Det er en kamp op ad bakke at bevare arbejdspladser på danske vilkår,« fastslår Henrik Berlau.

Både Henrik Berlau og Thilde Waast deltager tirsdag i en stor luftfartskonference, som LO har arrangeret sammen med Dansk Metal, HK Privat, 3F og Serviceforbundet. Det er de fire LO-forbund, der foruden FTF-forbund organiserer kabinepersonale, servicemedarbejdere og transportarbejdere inden for dansk luftfart.

»Outsourcingen inden for luftfarten er taget til i et hæsblæsende tempo de senere år, og vi ser hele tiden de nye lavprisselskaber finde nye og udspekulerede måder at drive forretning på, så de undgår at ansætte stewardesser og andet flypersonale på ordentlige vilkår. Vi skal have sat en stopper for den ulige konkurrence og sociale dumping i luftfarten,« siger LO-næstformand Lizette Risgaard til Ugebrevet A4.