Akademikere: Dagpengedebat skader de ledige

Akademikernes A-kasse, der tidligere har truet med at melde sig ud af AK-Samvirke, opfordrer nu organisationen til at fokusere på jobindsatsen frem for på ledighed.

Det skader jobindsatsen, at a-kasserne og store dele af fagbevægelsen fortsætter den skingre diskussion om at forlænge dagpengeperioden, lyder meldingen nu fra Akademikernes A-kasse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skader jobindsatsen, at a-kasserne og store dele af fagbevægelsen fortsætter den skingre diskussion om at forlænge dagpengeperioden, lyder meldingen nu fra Akademikernes A-kasse, der repræsenterer 190.000 medlemmer.

"Jeg tror efterhånden, at de fleste politikere har forstået, at Verner Sand Kirk er sur. Men det får jo ikke de ledige i arbejde, at vi bliver ved med at fokusere på dem, der ikke får job. Vi skal tale mere om den tidligere indsats, for det er jo dér, vi kan gøre en forskel i forhold til at få folk i beskæftigelse,"siger direktør Michael Valentin.Han understreger, at han ikke er ligeglad med de ledige, som ikke har fundet arbejde efter to år. For akademikernes vedkommende får kun 84 procent af dem anden forsørgelse efterfølgende. For LO-kassernes vedkommende er det 90 procent, typisk fordi de ikke ligesom mange akademikere har ægtefæller med en højere løn, som kan forsørge dem. 

"Vi er selvfølgelig også bekymrede for dem, der opbruger dagpengeretten. Men det gør det jo ikke nemmere at få ledige i arbejde, hvis man kun fokuserer på det, der ikke fungerer. Det vil svare til, at psykologen kun talte om død med sine selvmordstruede patienter," siger Michael Valentin.


 
I har tidligere overvejet at melde jer ud, fordi I mente AK-Samvirke havde en bestemt partipolitisk dagsorden. Vil I så gøre alvor af det nu?

"Nej, vi har besluttet, at vi får mere ud af at påvirke organisationen indefra i stedet for at stå udenfor og råbe. Men jeg vil da også gerne sige til den ny formand, at han gerne må øve sig lidt mere i at tale om, hvordan får vi flere i job. Det må da være det afgørende spørgsmål for AK-Samvirke og for LO," siger han.Direktør i AK-Samvirke Verner Sand Kirk afviser, at AK-Samvirke har for lidt fokus på beskæftigelsesindsatsen. 

"Men derudover jeg har ingen kommentarer. Han må tage det op med vores bestyrelse, som han er en del af," siger Verner Sand Kirk.

Michael Valentin blev kendt, da han i 2002 skrev bogen "Bare det holder min tid ud" som var en sønderlemmende kritik af LO-fagbevægelsen.