Verden støtter Pakistan

Over 80 mennesker har mistet livet i forbindelse med den pakistanske hærs rydning af Den Røde Moské i Islamabad, hvor pakistanske taleban-tilhængere havde forskanset sig. Pakistan har handlet ansvarligt, lyder der fra USA.

De pakistanske myndigheder udleverede i går et luftfoto af Den Røde Moske dateret 9. juli. Tidligt i går indledte den pakistanske hær et storstilet angreb på de militante, der havde forskanset sig i moskeen og en tilhørende skole. <br>Foto: Reuters/ Inter Services Public Relations Fold sammen
Læs mere

BRUXELLES: Pakistan havde fuld opbakning fra sin store allierede USA, da man tidligt i går morges indledte den endelige storm på Den Røde Moske i landets hovedstad Islamabad.

I aftes stod det klart, at aktionen i går kostede mindst 60 mennesker livet, da Pakistans hær rykkede ind i det store bygningskompleks med moske og koranskoler, hvor militante islamiske fundamentalister gennem de seneste måneder har udfordret magthaverne gennem Taleban-lignende aktioner i byen.

USA bakker op
Militæret forklarede i aftes, at »aktionen var næsten overstået«, og at der kun fandtes nogle få»militante« tilbage i de ti pct. af bygningerne, som hæren endnu ikke kontrollerede. Ved det store angreb tidligt i går morges blev moskéens aktuelle leder, Abdul Rashid Ghazi, dræbt sammen med omkring 50 andre personer inde fra moskéen.

Otte regeringssoldater mistede livet ved de hårde kampe, der ifølge øjenvidner fik Pakistans hovedstad til at ligne en krigszone.

Pakistans præsident Pervez Musharraf har længe været under pres fra det internationale samfund for at gøre noget ved den islamistiske ekstremisme, som er stærkt udbredt i landet.

Særligt i de ufremkommelige grænseegne mod den vestlige nabo, Afghanistan, er støtten til både Taleban-bevægelsen og al-Qaeda udbredt, og NATO der er i krig med taleban-bevægelsen i Afghanistan klager over, at Taleban-krigerne får støtte, forsyninger og friske rekrutter fra Pakistan.

USAs udenrigsministerium udtrykte da også i går en uforbeholden støtte til Musharraf.

»Pakistans regering har optrådt på ansvarlig vis,« sagde talsmand Tom Casey, der understregede, at »de militante« havde fået mange advarsler, inden angrebet blev sat ind.

Pakistans regering forsøgte mandag de sidste forhandlinger med islamisterne i moskéen. Topfolk fra regering, parlamentet og andre institutioner alle med rødder i den islamistiske bevægelse mæglede mellem folkene i moskéen og regeringen. Men forgæves.

Den blodige storm på moskéen førte i går til protester over det meste af Pakistan. Mange steder blev Musharraf beskyldt for at være i lommen på USA og Vesten, mens andre mere liberale pakistanere glædede sig over, at præsidenten valgte den hårde kurs over for de uforsonlige i moskéen. Den anden af Pakistans vigtige allierede, Kina, protesterede i går over mordet på tre kinesiske statsborgere i byen Peshawar mandag. Disse mord var efter alt at dømme endnu et forsøg fra Taleban-bevægelsens side på at afstraffe Musharraf.

Kina, der selv kæmper med militante islamister i sine vestligste provinser op mod grænsen til Pakistan, støtter Musharrafs hårde line.

Også Pakistans arvefjende, Indien, støtter den hårde kurs. Indien har selv oplevet islamistisk terror i de seneste år, og mindst tre indere var tilsyneladende indblandet i de mislykkede terrorattentater i London og Glasgow for små to uger siden.