USS Indianapolis blev sænket efter hemmelig atombombe-mission - efter 72 år er det fundet igen

USS Indianapolis blev sænket af en japansk ubåd i krigens sidste dage. Nu er det fundet. Sænkningen af USS Indianapolis var amerikansk flådes største katastrofe.

Foto: Paul G. Allen / HANDOUT
Læs mere
Fold sammen

For 72 år siden lykkedes det en japansk ubåd at sænke USS Indianapolis i krigens sidste dage. Det amerikanske krigsskib sank på 12 minutter efter at fået en fuldtræffer. Af skibets 1.196 søfolk overlevede kun 316. Af disse overlevende lever 22 stadig. Mange af søfolkene overlevede selve angrebet, men døde efterfølgende på grund af tørst og hajangreb. Først fire dage efter angrebet blev søfolkene observeret og reddet. USS Indianapolis anses for at være den værste katastrofe i amerikansk flådehistorie.

Skibet blev fundet i fredags af et hold, der ledes af Microsoft-initiativtageren Paul Allen. Med fundet er der kastet lys over en af de mest tragiske hændelser under Anden Verdenskrig. Paul  Allen siger til amerikanske medier: »At kunne ære de modige mænd fra USS Indianapolis og deres familier ved at finde skibet, der spillede en så stor rolle ved krigens slutning, er virkelige ærefrygtindgydende.«

Før ubådsangrebet 30. juli 1945 havde USS Indianapolis lige fuldført en hemmelig mission, hvor det skulle levere komponenter til den atombombe, der blev brugt ved Hiroshima, der afsluttede krigen mod Japan. Skibets kaptajn Charles Butler McVay III overlevede, men blev dømt ved et søforhør, fordi han udsatte skibet for fare ved at undlade at lade det zigzagge. Dommen virkede uretfærdig, ifølge amerikanske kilder, fordi flådeledelsen selv havde beordret skibet ind i farligt farvand og fordi den japanske flådeldelse udtalte, at en zigzag kurs ikke ville have forhindret sænkningen. Af de 350 skibe, som USA mistede under krigen, var McVay den eneste kaptajn, der blev dømt. Sagen blev ved med at ryste USA og senere åbne arkiver viste, at McVay blev syndebuk for andre, der havde taget forkerte beslutninger. I oktober 200 udsendte præsident Bill Clinton og Kongressen en erklæring om, at kaptajn McVay skulle anses for renset for anklagerne. Og i juli 2001 udsendte USAs forsvarsminister en erklæring om, at McVay var renset.

USS Indianapolis og søfolkenes skæbne er blevet skildret i flere amerikanske film og bøger. I 1991 vistes filmen Mission of the Shark, hvor Stacy Keach spillede kaptajn McVay. Og i 2016 udsendtes filmen Mewn of Courage med Nicolas Cage i hovedrollen.