Tysk studenterleder i Århus pegede på Stasi

Rudi Dutschke, som blev søgt myrdet 1968 og endte sine dage i Århus, mente, at DDR kunne stå bag attentatet mod ham.

Rudi Dutschkes søn mener, Stasi stod bag attentatet på studenterlederen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Jepsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Den tyske studenterleder Rudi Dutschke, der døde i Århus 1979 som følge af eftervirkninger efter et attentat, mistænkte DDRs efterretningsvæsen for at stå bag mordforsøget, siger hans søn.

Oplysningerne fra sønnen Marek Dutschke kommer få dage efter afsløringen af, at en politibetjent, som skød og dræbte en anden student, Benno Ohnesorg, under en demonstration i Vestberlin 1967, arbejdede for Stasi. Der er dog ingen beviser for, at betjenten, Karl-Heinz Kurras, handlede efter ordre fra østtyskerne.

Lederen af det tidligere Stasi-arkiv, der i dag er delvis åbent for offentligheden, sagde tirsdag, at der ikke eksisterer akter over Dutschkes angriber Josef Bachmann i dokumentsamlingen. Der er allerede blevet søgt efter sådanne papirer, men uden resultat, sagde Marianne Birthler.

Marek Dutscke fortæller imidlertid, at faderen mente, at Stasi stod bag attentatet. Det fremgår af et brev, som Rudi Dutschke havde efterladt, siger sønnen til avisen Bild.

- I Rudis brev, som min mor skulle åbne efter hans død, har min far ytret den formodning, at sikkerhedsministeriet (Stasi, red.) kunne have stået bag anslaget, siger han.

- DDR frygtede dengang ifølge min far, at den antiautoritære socialisme, som Rudi stod for, kunne brede sig til den anden del af Tyskland.

Rudi Dutscke var 39 år, da han juleaftensdag 1979 døde i et badekar på sin bopæl i Århus, hvor han var lærer ved universitetet, af et epileptisk anfald. Attentatet på ham fandt sted elleve år forinden i Berlin, hvor attentatmanden, Bachmann, var arbejdsmand og angiveligt nærede sympatier for højreekstreme synspunkter.