Trump hyldet i Polen. Nu venter hårde forhandlinger i Hamburg

Under sit besøg i Polen fremhævede Donald Trump polakkernes kamp mod kommunisme og nazisme som et eksempel til efterfølgelse, hvis man vil beskytte og bevare den vestlige civilisation.

BMINTERN - German Chancellor Angela Merkel meets U.S. President Donald Trump on the eve of the G-20 summit in Hamburg, Germany, July 6, 2017. REUTERS/Matthias Schrader, POOL Fold sammen
Læs mere

G20-mødet i Hamburg fredag og lørdag kan udvikle sig til en magtkamp mellem gamle allierede som USA og EU, hvis ikke USAs præsident, Donald Trump, og den tyske kansler og vært ved mødet, Angela Merkel, finder sammen.

Foreløbig er der intet, der tyder på, at det sker. Der er stadig meget, der skiller de to både med hensyn til handel og miljø. På mødet i Hamburg er der derfor en fornemmelse af, at USA kan blive meget isoleret, hvis ikke Trump ændrer holdning til Paris-aftalerne og spørgsmålet om international handel.

Derfor var Merkel også påfaldende pessimistisk, da hun forud for mødet meget kort konstaterede: »Jeg forudser nogle meget svære forhandlinger ved topmødet«.

Og hvis man ser på det, der er sket de seneste 24 timer, inden topmødet overhovedet er begyndt, så er det slående, at både EU, USA, Kina, Japan og Tyskland har forhandlet på kryds og tværs - forhandlinger, der kan tolkes sådan, at gamle alliancer er på vej væk fra hinanden.

Merkel har forhandlet med Kinas præsident, Xi Jinping, om et strategisk samarbejde, der måske om få år kan resultere i en regulær handelsaftale. EU er i gang med at forhandle en handelsaftale på plads med Japan. Det har EU ganske vist forsøgt i mange år, men forhandlingerne fik ekstra fart på 48 timer inden topmødet i Hamburg. Og dagen inden topmødet besøgte Trump Polen til stor irritation for EU, fordi polakkerne har stiftet en gruppe af 12 lande, som på en række områder samarbejder selvstændigt uden om det europæiske fællesskab, som de samme lande er medlemmer af.

Trumps besøg blev derfor set som en blåstempling af denne gruppe og især af Polen, som ikke er populær blandt de to store EU-lande, Frankrig og Tyskland, fordi landet nægter at deltage i samarbejdet om at fordele de flygtninge, der kommer til EU.

USA til undsætning

Gruppen hedder De Tre Haves Initiativ og består af de gamle østbloklande og Østrig, og Trump var netop i Polen for at deltage i et møde mellem de 12 lande. Han forsikrede samtidig de lande, der føler sig truet af Rusland, om, at USA vil komme dem til undsætning, hvis de bliver angrebet.

Men der var også støtte til initiativet som sådan og ikke mindst til Polen.

Trump kom i Polen med en forsikring om, at USA står bag NATOs artikel fem og vil forsvare de østeuropæiske medlemslande, hvis de bliver angrebet. Han roste i en tale på Krasinski-pladsen i Warszawa polakkernes kamp både mod nazismen og kommunismen. Han sagde, at det var et eksempel til efterfølgelse, hvis man vil bevare den vestlige civilisation mod terrorbevægelser som Islamisk Stat.

»Det fundamentale spørgsmål i vores tid er, om Vesten har viljen til at overleve? Har vi tilliden til vores værdier til at ville forsvare dem for enhver pris? Har vi nok respekt for vores borgere til at beskytte vores grænser? Har vi ønsket og modet til at bevare vores civilisation over for dem, der vil undergrave og ødelægge den«? spurgte Trump de flere tusinde begejstrede polakker, der var mødt op for at høre talen.

Djævlen ligger i detaljen, og symbolikken i, at Trump besøgte Polen lige inden topmødet, vakte irritation hos Tyskland og Frankrig. Derfor sættes der også spørgsmålstegn ved, om det vil lykkes for Merkel at få G20-landene og især USA til at enes om en afgørende aftale inden for handel og økonomi og klima.

Den amerikanske præsident er modstander af store handelsaftaler. Han ønsker en genforhandling af NAFTA-aftalerne med Mexico og Canada. Han har skrottet to store handels­aftaler, som hans forgænger, Barack Obama, var ved at forhandle færdig – en stillehavsaftale og en aftale med EU. Så håbet om, at det vil lykkes for Merkel at få nye aftaler på plads under topmødet, svinder. Og så vil splittelsen blive endnu mere synlig.