Sveriges udenrigsminister træder tilbage

Margot Wallström siger, at hun går som udenrigsminister for at kunne være mere sammen med sin familie.

Foto: 10050 Pontus Lundahl/TT

Sveriges udenrigsminister, Margot Wallström, træder tilbage. Det har hun meddelt statsminister Stefan Löfven ifølge avisen Dagens Nyheter.

»Jeg gør det for at kunne være mere sammen med min mand, mine børn og mine børnebørn,« forklarer Wallström til avisen.

Den 64-årige socialdemokrat har været udenrigsminister siden 2014.

Hun er blevet omtalt som en minister med en feministisk udenrigspolitik.

I 1999 blev hun EU's miljøkommissær. Fra 2004 til 2010 var hun næstformand i EU-Kommissionen med ansvar for kommunikation og opbygning af EU's institutioner.

Hun var fra 2010 til 2012 særlig rapportør for FN om seksuelle overgreb i krig og konflikter.

»Der er jo ingen af os, som bliver yngre, og vi har i ganske lang tid levet mere eller mindre adskilt,« siger Wallström om sin familie.

Det kommer som en overraskelse for mange, at hun vælger at gå nu, skriver Dagens Nyheter.

Hun har i nogle uger engageret sig personligt i fredsforhandlinger i Yemen, og det arbejde må hun nu give videre til andre.

»Der er aldrig det rette tidspunkt til at træde tilbage,« medgiver hun og siger, at det er med stolthed, at hun nu trækker sig.

Ifølge nyhedsbureauet TT er udenrigshandelsminister Ann Linde en af favoritterne til at overtage posten som udenrigsminister.

»Jeg har helhjertet arbejdet på opgaven med at gøre Sverige sikkert, respekteret i verden og værdsat som samarbejdspartner. At sammen med andre møde vor tids store udfordringer,« skriver Wallström i en pressemeddelelse.

Hun skabte store avisoverskrifter, da hun i 2014 meddelte, at Sverige anerkender staten Palæstina.

Det førte øjeblikkeligt til diplomatisk kulde mellem Israel og Sverige, navnlig i forhold til den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu.

Bedre gik det ikke i forhold til Saudi-Arabien. For i 2015 omtalte hun landet som et diktatur, hvor kvinders rettigheder trædes under fode, og hvor ytringsfrihed ikke eksisterer.

/ritzau/