Spionchef: Vi står ikke bag læk af hemmelige Trump-papirer

Efterretningschef taler med USA's kommende præsident om lækket dokument og melder hus forbi.

U.S. Republican presidential candidate Donald Trump reads the lyrics of Al Wilson's song "The Snake" during campaign event at Grumman Studios in Bethpage, New York April 6, 2016 REUTERS/Carlo Allegri TPX IMAGES OF THE DAY Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLO ALLEGRI

Lederen for USA's øverste efterretningsorgan, James Clapper, har forsikret den kommende præsident, Donald Trump, om, at et lækket dokument om Trump ikke er udarbejdet af efterretningstjenesterne.

- Jeg understregede, at dette dokument ikke er et produkt fra de amerikanske efterretningstjenester, og at jeg ikke tror, at det kommer inde fra efterretningsmiljøet, siger han. Ifølge de amerikanske medier har efterretningstjenesterne dog skønnet, at dokumentets tyngde var af en karakter, der gjorde det nødvendigt at briefe såvel Trump som Obama om dets indhold.

Trump mødtes således i sidste uge med en række efterretningstjenester. De viste ham et to sider langt sammendrag af de ubekræftede efterretninger, der er i omløb om den kommende præsident.

Det drejer sig om et privat efterretningsdokument, som flere medier gengav tirsdag og onsdag. Her hedder det, at den russiske efterretningstjeneste har kompromitterende materiale om Trump.

- Jeg har udtrykt min dybe væmmelse over lækket, som er dukket op i pressen, og vi var begge enige om, at det er ekstremt undergravende og skadeligt for vores nationale sikkerhed, siger Clapper, der står i spidsen for National Intelligence.

Det er dette dokument, som tirsdag og onsdag var omtalt i aviser og på tv. Efterretningerne har ifølge medierne været kendt af journalister og nogle politikere i Kongressen i månedsvis.

Men Trump reagerede med raseri, da han onsdag på et pressemøde kommenterede sagen.

- Jeg synes, det er skammeligt, at efterretningstjenesterne tillod nogen som helst informationer, som viste sig at være så falske og fejlagtige, at komme ud.

- Jeg mener, det er skammeligt, og jeg vil sige ... at det er noget, som Nazityskland ville gøre, og som det gjorde, sagde han.

/ritzau/Reuters