Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
1. På et møde i sidste uge præsenterede FBI en to siders hemmelig rapport til præsident Obama, kongreslederne og også til Donald Trump. Det oplyste CNN tirsdag aften dansk tid. Den hemmelige rapport var et sammendrag af FBI og andre efterretningstjenesters efterforskning af bl.a. en russisk sex- og pengeklemme på Trump.
2. Mange af oplysningerne stammede fra en tidligere britisk MI6-agent i Rusland, som havde et vidtforgrenet netværk i Moskva og Sankt Petersborg. Kilder i FBI og de andre amerikanske efterretningstjenester oplyste over for bl.a. CNN og CBS, at man betragtede briten og hans netværk som så »troværdigt,« at tjenesterne nu havde sat en tilbundsgående efterforskning i værk.
3. Efter CNNs eksplosive rapport valgte Buzzfeed at offentliggøre en del af det materiale, som den pågældende britiske agent angiveligt havde overleveret til amerikanerne. Buzzfeeds chefredaktør skrev i et memo, at de amerikanske vælgere fortjente at få at vide, hvad alle de anonymiserede begreber og anklager i detaljer handlede om.
4. Den pågældende rapport er, hvad der i efterretningskredse kaldes ufordøjet HUMINT - det er rå efterretninger indsamlet og distribueret af agenter og kilder. Den slags er overvejende løs, ubekræftet eller ubekræftelig korridorsnak, og opgaven af at finde den kerne af sandhed, som måtte gemme sig i eller mellem linjerne.
5. Allerede på de første to sider lander rapporten med den oplysning, som er blevet døgnets mest omtalte og har udtømt stort set det socialmediale vittighedspotentiale. Rapporten oplyser, at den russiske sikkerhedstjeneste FSB i de seneste fem år nøje har holdt snor i Trump og arrangeret og overvåget hans »perverterede seksuelle handlinger i Moskva.«
6. En af de pågældende seksuelle handlinger drejer sig om Golden Shower, som er en populær term for urinsex, og tre kilder oplyser i rapporten, hvordan Trump lejede præsidentsuiten på Ritz-Carlton i Moskva. Her havde Michelle og Barack Obama boet under et besøg i den russiske hovedstad, og Trump hadede dem og især Michelle Obama så meget, at han iværksætte sin egen hævnoperation. Ifølge rapporten hyrede han en trup af prostituerede, som foran ham tissede på den seng, som ægteparret Obama havde sovet i.
7. Mens det ud fra enhver tabloid betragtning er den mest iøjnefaldende oplysning i rapporten - så er det ikke den juridisk eller politisk mest alvorlige. Det er derimod de gentagne efterretninger fra kilder, som oplyser, hvordan Trumps inderkreds arbejdede tæt sammen med Kreml før og under valgkampen.
8. Frem til august i år blev Trumps forbindelser til Kreml styret af Carter Page og Paul Manafort. Page var Trumps udenrigspolitiske rådgiver, og Manafort var hans kampagnechef, og begge havde nære forbindelser ind i præsident Putins personlige sekretariat, som i rapporten omtales som »PA.« Page var en oliemand, som gjorde forretninger i Moskva, og Manafort havde en fortid som politisk rådgiver for Ruslands mand i Ukraine, tidligere præsident Janukovitj. I juli 2016 oplyste en kilde i PA ifølge rapporten, at PA netop havde haft et møde med Carter Page og orienteret ham om det kompromitterende materiale, som russerne havde hacket og stjålet hos Demokraterne, og hvordan det kunne bruges i valgkampen. PA »orienterede eller indikerede imidlertid også, at det russiske lederskab havde kompromitterende materiale om Trump, og det skulle sidstnævnte huske på« i det fremtidige samarbejde.
9. Kreml var fuldt ud klar over, at sådan et direkte engagement i USAs præsidentvalg var farligt, og præsident Putin fik modstridende råd fra to forskellige grupper, fremgår det. En gruppe bestående af bl.a. den russiske ambassadør i USA og det russiske udenrigsministerium advarede Putin mod operationen - den ville eksplodere mellem hænderne på russerne, sagde de. En anden gruppe bestående af bl.a. FSB og den daværende leder af Putins sekretariat, Sergej Ivanov, talte derimod for operationen, og Putin endte med at støtte de sidstnævnte.
10. Russiske kilder siger i rapporten, at målet ikke i første omgang var at få valgt Donald Trump som præsident, men i stedet af »underminere den vestlige liberale orden og alliance.« Målet var - som kilder havde hørt Putin udtrykke det internt - at vende tilbage til det 19. århundredes magtforhold mellem nationer og uden om alliancer som f.eks. NATO og EU. Og en stadig negativ propagandaoperation vendt mod Hillary Clinton ville underminere troen på USA som vestlig leder og tjene det langsigtede formål.
Et mere kortsigtet mål var - hvis Trump skulle vinde valget - at opnå anerkendelse af den russiske erobring af Krim og en ophævelse af »de ødelæggende økonomiske sanktioner.«
11. I august 2016 var samarbejdet mellem Trump og Kreml i gang. Begge parter betalte bl.a. til en hær af private hackere og såkaldte bots, som mangedoblede efterretningernes udbredelse på de sociale medier. Russerne valgte at bruge Wikileaks som outlet for efterretningerne, fordi - som en russisk kilde siger - det »giver os mulighed for at nægte alt.« Russerne havde imidlertid »undervurderet« de kritiske og vestlige medier, som begyndte at trække forbindelsen mellem Page, Manafort og Kreml, og i august var lederen af Putins PA, Sergej Ivanov, rasende over forløbet. Operationen var »som en elefant i en porcelænsforretning,« sagde han, og russernes indblanding var alt for tydelig og åben. Ivanov begyndte at udbrede det rygte, at han hele tiden havde været imod operationen. Men det reddede ham ikke. Putin var også blevet bekymret for - som det hedder i efterretningskredse - alvorlig »blowback,« og i august fyrede han Ivanov.
12. Tilbage i USA blev Carter Page lagt på is - han optrådte ikke længere som rådgiver - og Paul Manafort blev fyret som Trumps kampagnechef. Og ifølge rapporten blev alle forbindelser mellem Kreml og Team Trump nu varetaget af Trumps personlige advokat, Michael Cohen. Cohen mødtes bl.a. med russerne i »hovedstaden i et blødt EU-land,« antageligt i Prag, hedder det i rapporten. Cohen oplyste i går, at han aldrig nogensinde havde været i Prag og aldrig havde mødt russiske agenter, men han erkendte, at han i sommer havde været i Rom i Italien.
13. På et af møderne mellem russerne og Cohen blev parterne angiveligt enige om at lægge de mest aggressive og kluntede af hackerne på køl, nemlig de rumænske hackere, som var betalt af begge parter, men først og fremmest loyale over for Sergej Ivanov i Putins PA, fremgår det. De pågældende hackere blev sendt til et »bolt hole« - et sikkert gemmested - i Plovdiv i Bulgarien.
14. Mens russerne var urolige ved deres mere og mere offentlige indblanding i det amerikanske valg, var Trump angiveligt rolig ved den. Faktisk - siger kilder i rapporten - var han tilfreds med, at historien fik amerikanske medier til at fokusere på hans russiske engagement frem for hans forretninger i Kina og andre udviklingslande. Hans russiske forretninger var relativt få, hvorimod han havde investeret stort og ofte beskidt, bl.a. gennem korruption og returkommission, i Kina. Kilder bekræfter, at Trump har »en beskeden investeringsprofil i Rusland,« og at russerne har forsøgt at lokke ham med lukrative investeringer op til VM i fodbold i 2018, men forgæves. Den russiske klemme består først og fremmest af Trumps »omfattende forbrug af seksuelle ydelser fra lokale prostituerede« i Moskva og Sankt Petersborg, og det var mere end omfattende nok, konkluderer rapporten. »Trumps uortodokse adfærd i Rusland gennem årene har givet myndighederne rigeligt med pinagtigt materiale til at kunne afpresse den republikanske kandidat, hvis de ønsker det.«
15. Er det alt sammen rigtigt? Sikkert ikke. Men er det alt sammen forkert? Sikkert heller ikke.
Og materialet er så belastende, at der mellem de to modstridende svar er grund nok til en ægte bekymring.