Sort bjørn dræber vildfaren teenager under bjergløb

Astronomer finder ti nye planeter med mulighed for liv. Trump om død amerikaner: Der skete grusomme ting i Nordkorea. Sort bjørn dræber vildfaren teenager under bjergløb i Alaska. Få overblikket over nattens nyheder her.

Bjørnens angreb menes at være et sjældent set rovdyrsangreb og ikke en forsvarshandling, som når en hunbjørn vil beskytte sine unger. Det oplyser talsmand for vildtforvaltningen i Alaska Ken Marsh. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK RALSTON

Sort bjørn dræber vildfaren teenager under bjergløb i Alaska

Patrick Cooper var nået forbi halvvejsmærket og var på vej mod målstregen i et populært bjergløb i Alaska, da han af uransagelige årsager svingede af stien og farede vild søndag.

Det skulle vise sig at blive skæbnesvangert for den 16-årige dreng fra byen Anchorage, for her mødte han en sort bjørn, der i et sjældent set angreb på mennesker dræbte ham.

Cooper begyndte at løbe, og undervejs ringede han panikslagen til sin bror og fortalte, at han blev jagtet af en bjørn syd for Anchorage, hvor løbet Robert Spurr Memorial Hill Climb blev afholdt.

Broren underrettede løbsdirektøren, Brad Precosky, der alarmerede løbets medarbejdere, som iværksatte en eftersøgning af Patrick Cooper, der også var kendt bare som Jack.

This template (BMLinkBundle:Block:link_box.html.twig) should be overridden!

Det tog et par timer, før det lykkedes at lokalisere teenageren, hvis lig blev fundet cirka halvanden kilometer fra stien. Bjørnen blev fundet samme sted, hvor den vogtede over den døde dreng.

En ranger fra Chugach State Park skød den 113 kilo tunge bjørn i hovedet, men dyret flygtede. Det oplyser løbsdirektør Brad Precosky.

Ifølge politiet i Alaska blev liget fløjet væk fra stedet samme dag.

Angrebet menes at være et sjældent set rovdyrsangreb og ikke en forsvarshandling, som når en hunbjørn vil beskytte sine unger. Det oplyser talsmand for vildtforvaltningen i Alaska Ken Marsh.

- Det er meget usædvanligt. Det er ligesom, når nogen bliver ramt af et lyn, siger han.

Mandag oplyser myndighederne i Alaska, at de undersøger et andet fatalt bjørneangreb.

Således blev en minearbejder angrebet og dræbt af en sort bjørn mandag ved Pogo Mine nær Fairbanks, der ligger 580 kilometer fra Anchorage.

Mineselskabet oplyser i en erklæring, at dyremyndigheder i Alaska bad minepersonalet om at dræbe bjørnen, hvilket det gjorde.

/ritzau/AP

Trump om død amerikaner: Der skete grusomme ting i Nordkorea

Foto: KYODO.

Der er sket grusomme ting i det brutale Nordkorea.

Sådan lyder konklusionen fra USA's præsident, Donald Trump, i kølvandet på den 22-årige amerikanske Otto Warmbiers død mandag.

Den 22-årige studerende blev i sidste uge løsladt fra en arbejdslejr i Nordkorea efter 18 måneders fangenskab.

Han blev i marts sidste år idømt 15 års hårdt strafarbejde af den nordkoreanske højesteret for at have stjålet en politisk plakat fra et hotel i hovedstaden Pyongyang.

- Det er et brutalt regime, siger Donald Trump efter Warmbiers død.

- Der er sket grusomme ting, men i det mindste fik vi ham hjem til sine forældre.

Otto Warmbier mistede angiveligt bevidstheden i fangelejren sidste forår, og i sidste uge blev han sendt hjem til USA i koma. Nordkorea forklarede løsladelsen med "humanitære årsager".

Tiden i arbejdslejren gav Otto Warmbier alvorlige hjerneskader, konkluderede lægerne i hans hjemby, Cincinnati, men det var uklart, hvad der var skyld i skaderne.

Han kunne åbne øjnene og blinke, men han viste ifølge lægerne ingen tegn på at kunne forstå sine omgivelser.

- Ottos skæbne styrker min administrations beslutning om at forhindre, at sådanne tragedier rammer andre uskyldige ofre i hænderne på et regime, som ikke respekterer retsstatsprincippet eller grundlæggende menneskelig anstændighed.

- USA fordømmer brutaliteten i det nordkoreanske regime, mens vi sørger over det seneste offer, skriver Donald Trump i en formel udtalelse.

Den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, siger, at USA holder Nordkorea ansvarlig for Otto Warmbiers død, og kræver at tre andre amerikanere, der bliver tilbageholdt i Nordkorea, bliver frigivet.

Efter Warmbiers død oplyser det Kina-baserede rejsebureau Young Pioneer Tours, som arrangerede den unge amerikaners rejse til Nordkorea, at det ikke længere vil tage amerikanske turister med til det isolerede land.

/ritzau/AFP

Skuespiller Carrie Fisher døde med kokain og heroin i blodet

Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA.

"Star Wars"-skuespilleren Carrie Fisher havde spor af kokain, heroin og MDMA, også kendt som ecstasy, i sit system, da hun pludselig døde i december sidste år. Det viser den fulde obduktionsrapport offentliggjort mandag.

Obduktionsrapporten fra Los Angeles County Medical Examiner har dog ikke været i stand til at fastslå, hvilken virkning kokainen og andre stoffer måtte have haft på hendes system.

Fredag oplyste retsmedicineren i Los Angeles, at Fisher døde som følge af søvnapnø i kombination med flere andre faktorer.

Dog har det ikke været muligt at fastslå en hovedårsag til hendes død.

Søvnapnø betyder vejrtrækningspauser under søvnen. En person kan således stoppe med at trække vejret i adskillige sekunder.

I rapporten bliver det også nævnt, at Fisher tog flere slags medicin, dog uden at nævne hvilke.

Skuespilleren døde 27. december, få dage efter at hun lillejuleaften havde fået et hjerteanfald om bord på et fly fra London til Los Angeles 15 minutter før landing.

60-årige Fisher blev indlagt på intensivafdelingen på et hospital i Los Angeles, hvor hun døde fire dage senere.

Det var kendt, at Carrie Fisher havde diagnosen bipolar lidelse, og at hun havde kæmpet med et medicinmisbrug.

Fisher havde en lang historie med kokainafhængighed i 1980'erne, men selv om hun havde talt åbent om sin kamp mod afhængighed, var det ikke kendt, at hun løbende havde problemer med narkotika.

Ifølge mandagens obduktionsrapport havde Carrie Fisher sandsynligvis taget kokainen, omkring 72 timer før hun blev indlagt på hospitalet i Los Angeles.

- Kokainens betydning i forhold til dødsårsagen kan ikke fastslås på nuværende tidspunkt, står der i rapporten.

- Vi kan ikke fastslå betydningen af de mange stoffer, der blev påvist i fru Fishers blod og væv, tilføjes det.

Ifølge retsmedicineren har det ikke været muligt at bestemme tidspunktet for, hvornår Fisher havde taget den lille mængde heroin, der også blev fundet spor efter.

Det bliver dog påpeget, at narkotika kan undertrykke vejrtrækning og åndedræt, og at Fisher led af søvnapnø.

Carrie Fisher er bedst kendt for sin rolle som prinsesse Leia i "Star Wars"-filmene.

Hun er desuden datter af filmstjernen Debbie Reynolds, som døde dagen efter datteren.

/ritzau/Reuters

Astronomer finder ti nye planeter med mulighed for liv

Ti nye jordlignende planeter, som muligvis har de rette betingelser for potentielt at huse liv, er fundet uden for vores solsystem.

Det oplyser det amerikanske rumfartsagentur, Nasa, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I alt har astronomer gennem Kepler-teleskopet observeret 219 nye himmellegemer, som kandiderer til at være planeter. Det er sket ved at afsøge en meget lille del af stjernebilledet Cygnus (Svanen på dansk, red.).

Heriblandt befinder de ti sig i den såkaldt beboelige zone.

Det er klippeplaneter, der befinder sig i en afstand fra deres stjerne, som svarer nogenlunde til Jordens afstand fra Solen og med nogenlunde samme størrelse og temperatur som på vores planet. Dermed kan der potentielt være vand på overfladen.

Tilstedeværelse af vand anses af videnskabsfolk som en afgørende betingelse for liv.

- Er vi alene? Måske har Kepler i dag indirekte fortalt os, selv om vi har brug for bekræftelse, at vi ikke er alene, siger Mario Perez, en af forskerne bag opdagelserne.

En astronom uden tilknytning til Nasa er enig i, at håbet om at finde liv andre steder, er øget.

- Det indikerer, at planeter på størrelse med Jorden i den beboelige zone omkring sollignende stjerner ikke er sjældne, siger Avi Loeb fra Harvard-universitetet til nyhedsbureauet AP.

Med hjælp fra Kepler-teleskopet gik Nasa i 2009 i gang med at undersøge, om jordlignende planeter er almindelige eller en sjældenhed uden for vores solsystem.

Siden har teleskopet spottet 2335 planeter og 1699 mulige planeter. Ud af de i alt 4034 befinder omkring 50 sig i den beboelige zone.

Medregnes observationer fra andre teleskoper har videnskabsfolk bekræftet eksistensen af cirka 3500 planeter uden for solsystemet.

Før Kepler-teleskopet blev taget i brug, vurderede astronomer, at hyppigheden af jordlignende planeter ville være cirka én procent af antallet af stjerner.

Men den vurdering er revideret, oplyser Alan Boss, der er astronom ved Carnegie Institution.

På en Kepler-konference i weekenden i Californien gik snakken blandt deltagerne på, at tallet snarere er tæt på 60 procent, fortæller han til AP.

/ritzau/

Macron præsenterer sin nye franske regering onsdag

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og hans premierminister, Edouard Philippe, vil onsdag aften præsentere den nye franske regering.

Det oplyser Élysée-palæet i kølvandet på den klare valgsejr for Macrons parti, La République En Marche (LREM), ved søndagens valg til den franske nationalforsamling.

Mandag indgav Edouard Philippe - som traditionen foreskriver i Frankrig - sin afskedsbegæring. Han blev med det samme genudnævnt og fik til opgave af præsidenten at danne en ny regering.

Tidligere på dagen forudså regeringstalsmand Christophe Castaner, at der vil komme en regeringsrokade, som "formentlig ikke bliver særlig stor, en teknisk rokade".

Franske medier skriver dog, at Richard Ferrand, der er en skandaleramt minister for territorial sammenhæng, forlader regeringen. Han skal i stedet være partiets gruppeformand i parlamentet.

Han har været under stor kritik for tidligere forretningsaktiviteter, som indebærer en interessekonflikt.

Ferrand er under indledende efterforskning for angiveligt at favorisere sin kone i en lukrativ ejendomshandel, skriver nyhedsbureauet AFP.

Selv afviser han at have gjort noget galt, men han er gået med til at træde tilbage fra sin ministerpost, oplyser kilder fra hans bagland til AFP.

Ved anden runde af parlamentsvalget søndag sikrede LREM og alliancepartneren MoDem sig tilsammen 350 af de 577 pladser i parlamentet.

Macrons midterparti sidder alene på 308 pladser og har dermed selv flertal til at gennemføre de reformer, den nye præsident har varslet.

/ritzau/dpa