Se billederne her: Teleskop tager de bedste billeder af solen nogensinde

Solens overflade består af guldlignende klumper på størrelse med Frankrig. Det viser billeder fra et teleskop til 2,3 milliarder kroner.

 
Et nyt teleskop har taget de mest detaljerede billeder af solen nogensinde. Video: NSO/AURA/NSF Fold sammen
Læs mere

Når vi ser billeder af solen, plejer den at ligne en enorm lysende, brændende kugle. Men et teleskop på Hawaii har nu formået at tage nærbilleder af solen, der er de mest detaljerede, verden endnu har set.

Billedet viser, hvordan solens overflade i virkeligheden består af en række enorme, glohede plasmaklumper, som ligger side om side. Hver eneste af de små klumper, du ser på billedet, er omtrent på størrelse med Frankrig.

»Dette er billeder i den højeste opløsning, vi nogensinde har set af solens overflade,« siger Thomas Rimmele, direktør hos Inouye Solar Telescope Project, der står bag det banebrydende fotografi.

»Det, vi tidligere troede så ud som ét lysende punkt – én struktur – har vi nu formået at opdele i mange mindre strukturer.«

Billedet dækker et område på 36.500 kilometer gange 36.500 kilometer.

»Det er bogstaveligt talt det største spring i menneskehedens evne til at studere solen siden Galileos tid. Det er stort,« siger professor Jeff Kuhn fra University of Hawaiis institut for astronomi.

Klumperne på billedet er varmest der, hvor de lyser mest gyldent. Områderne kan blive op til omtrent 6.000 grader varme. Det varmeste plasma kommer fra solens indre, hvorfra det banker ud mod overfladen, inden det køles ned og trækker sig tilbage.

Teleskopet menes at have kostet cirka 2,3 milliarder kroner. Det er placeret på toppen af Haleakalā-vulkanen i omtrent 3.000 meters højde. Opførelsen af teleskopet blev indledt i 2013.

Teleskopet er placeret på toppen af Haleakalā-vulkanen på Hawaii i omtrent 3.000 meters højde. Fold sammen
Læs mere
Foto: NSO/NSF/AURA.

En af hemmelighederne bag det nye billede er temperaturen. Når teleskopet peges mod solen, bliver det så varmt, at det kan ødelægge billedkvaliteten. Derfor bliver der hver nat hældt enorme mængder is ind i otte store tanke, som køler teleskopet ned.

Forskerne håber, at teleskopet i de kommende år kan lære os mere nyt om solen.