Salmond: Frit Skotland vil af med A-våben

Skotlands Alex Salmond forlanger i hvidbog om næste års afstemning om løsrivelse, at London fjerner A-våben fra skotsk jord inden 2020, og Skotland får 90 procent af olien i Nordsøen.

Alex Salmon. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andy Buchanan
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Skotlands førsteminister Alex Salmond opfordrer Skotlands fire millioner vælgere at sikre en "once-in-a-generation" chance for at sikre frit og mere rigt Skotland, når de 18. september næste år stemmer om løsrivelse fra unionen med England.

Salmond har tirsdag i Glasgow fremlagt en 670 siders hvidbog, der konkret udstikker fremtiden for et nyt Skotland, hvis skotterne vælger at tage deres skæbne i egen hånd.

Salmond udsteder i hvidbogen løfte om, at et frit Skotland vil skære i selskabsskatten for bl.a. at tiltrække udenlandske virksomheder, hæve minimumslønnen og udvide fri børnepasning for 3- og 4-årige børn.

Førsteministeren fastslår, at Skotland vil fortsætte med "at arbejde konstruktivt sammen" med resten af Storbritannien og vil bevare pundet som valuta og også dronningen. Til gengæld vil Skotland ved en løsrivelse forlange 90 procent af olien i Nordsøen og forlange, at London fjerner sin atomvåben fra skotsk jord inden 2020, hvor den næste skotske regerings regeringsperiode slutter.

Han argumenterer også for, at et frit Skotland vil være lykkelig befriet for kontroversielle ændringer af velfærdssamfundet vedtaget af regeringen i London. Såsom en ny omstridt »soveværelsesskat«, hvor fattige i almennyttige boliger skal betale skat af hvert »ekstra« soveværelse, de har i deres bolig.

»Det vil ikke længere være muligt for regeringer at blive valgt, som skal følge politikker imod det skotske folks vilje," lyder det fra Salmond. "Uafhængighed vil give det skotske folk ansvaret for deres egen skæbne.«

I hvidbogen hedder det: »Hvis du stemmer nej, står Skotland stille. Det her er en »once-in-a-generation«-mulighed for at følge en anden vej og vælge en ny og bedre retning for vores nation eller at tabe den. Ellers vil beslutninger om Skotland forblive på andres hænder.«

Premierminister David Dameron har lovet, at han vil kæmpe med »hver en fiber sin krop« for at bevare Skotland i unionen. Hvis skotterne stemmer ja til den vejledende afstemning om løsrivelse, venter der svære forhandlinger. Ikke mindst om en deling af gælden, om olien i Nordsøen og skotternes krav om, at Storbritanniens fire atomubåde på militærflådebasen i Faslane i Skotland skal fjernes.

De atomare sprænghoveder opbevares for øjeblikket på et sikkert lager i Coulport tæt på Faslane, og den britiske regering i London vil kræve milliarder i kompensation, hvis England tvinges til at bygge et nyt sikkert opbevaringssted til sine sprænghoveder på engelsk jord.