Redningsteam afsløret 100 meter fra målet

SEAL Team Six – USAs mest frygtede soldater – blev i weekenden afsløret få meter fra deres mål i Yemen og forfejlede således igen en befrielsesaktion af gidsler.

Et Bell Boeing V-22 Osprey er i stand til at lande lodret. Lige lidt hjalp det. Redningsaktionen mislykkedes. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: CARL COURT

WASHINGTON: Katastrofen var til at tage og føle på tidligt lørdag morgen. USA mest berømte eliteenhed, Seal Team Six, som er en særlig afdeling af det amerikanske frømandskorps, prøvede for tredje gang inden for få måneder at få amerikanske gidsler befriet fra deres fangenskab forskellige steder i Mellemøsten. Igen forgæves. Aktionen her i weekenden for at redde den amerikanske fotojournalist Luke Somers mislykkedes.

Aktionen blev opdaget af hans fangevogtere fra terrororganisationen al-Qaeda i Yemen. Somers blev efter al sandsynlighed slået ihjel sammen med sin medfange, sydafrikaneren Pierre Korkie, af terroristerne, inden de amerikanske soldater kunne nå frem til det hus, som de to befandt sig i i Shabwah-provinsen i Sydyemen.

Ud over de to gidsler blev et antal al-Qaeda-folk angiveligt dræbt, siger de amerikanske myndigheder. Men ifølge de lokale stammeledere omkom otte landsbyboere i aktionen. USA skal nu regne med at skulle besvare en række højst ubehagelige spørgsmål fra Sydafrika, fordi amerikanerne ikke havde informeret den sydafrikanske regering om aktionen på forhånd.

Tragedien er fuldendt ved, at det sydafrikanske gidsel tilsyneladende stod over for frigivelse allerede søndag, fordi den organisation, han repræsenterede, havde forhandlet med terroristerne om en løsladelse af Korkie. Og det var amerikanerne ifølge The New York Times heller ikke klar over.

USA har længe forsøgt at presse sine allierede til ikke at forhandle med terrorister om frigivelse af gidsler. Forgæves. For mens de europæiske, sydafrikanske, australske og andre gidsler bliver frigivet, efter at der er betalt millionbeløb i løsesum, bliver de amerikanske gidsler halshugget for rullende kameraer.

Mislykket aktion i Syrien

Den amerikanske regering nægter ganske enkelt at forhandle med terrorister og opfordrer i øvrigt gidslernes familier til det samme. Det har foreløbig fået præsident Barack Obama til at slå ind på en ny kurs – at forsøge at redde gidslerne ved hjælp af USAs mest berømte elitestyrke, Seal Team Six, som er den enhed i det amerikanske frømandskorps, der dræbte al-Qaedas leder, Osama Bin Laden.

Men strategien har vist sig at være mere end problematisk. Efterretningerne er ganske enkelt ikke gode nok, og al-Qaeda er blevet bedre til at regne amerikanernes strategi ud og flytter deres gidsler oftere og oftere.

USA forsøgte for et par måneder siden at befri et par amerikanske gidsler, der blev holdt fanget af Islamisk Stat i Syrien. Redningsforsøget lykkedes ikke. Gidslerne var blevet flyttet, og begge, James Foley og Steven Sotloff, blev senere halshugget. For to uger siden forsøgte man så en aktion for at redde Somers, men den lykkedes heller ikke. Otte andre gidlser blev dog reddet ved aktionen i nærheden af den yemenitiske grænse til Saudi-Arabien, men Somers var blevet fjernet. Og denne gang var der kun kort tid til at redde den amerikanske statsborger, fordi al-Qaeda havde sat en frist på 72 timer, før de ville henrette deres gidsel.

Hvad, der gik galt, vides ikke. Nogle siger, at en hund afslørede aktionen. Andre siger, at en forpost opdagede elitestyrken, da den nærmede sig landsbyen. Under alle omstændigheder blev aktionen afsløret, da de første soldater var cirka 100 meter væk fra de huse, hvor gidslerne opholdt sig. Seal Team Six måtte kæmpe sig frem til bygningerne i en regn af kugler fra al-Qaeda. Det lykkedes i øvrigt for gidselstagerne at forsvinde, inden elitestyrken nåede frem og fik gidslerne ud. Sydafrikaneren var da allerede død, mens Somers overlevede flyveturen til det amerikanske krigsskib ved kysten ud for Yemen, men døde på operationsbordet.

Og det var en højrisikabel aktion, som de 40 personer fra elitestyrken begav sig ud på. De havde efterretninger, men der var tvivl om mange ting, blandt andet om hvor gidslerne opholdt sig, og hvem der var sammen med Somers.

Den amerikanske styrke landede et stykke væk fra det sted, hvor gidslerne opholdt sig i deres specialbyggede fly af typen V-22 Osprey. Det er et fly, som ligner et almindeligt to-motorers propelfly, men som kan vende propellerne og i sidste fase flyve som en helikopter. Det gør dem særdeles velegnede til aktioner som denne, hvor specialstyrkerne skal flyve fra et krigsskib ude ved kysten et stykke ind over land med høj hastighed og så lande med en præcision, som kun en helikopter normalt kan levere.

Derefter gik de gennem et uvejsomt terræn med mange forhindringer, indtil de nåede frem til målet. Og altså kun 100 meter før de første bygninger blev de afsløret, og al-Qaeda gik til modangreb. Fra flyene kunne man med infrarøde kameraer se, at en enkelt person under kampene løb ind i den bygning, hvor gidslerne opholdt sig, og har formentlig forsøgt at dræbe dem begge.

Kort før frigivelse

Amerikanerne siger, at de har gjort alt, hvad de kunne for at sikre sig så effektive informationer som muligt inklusive at alliere sig med de yemenistiske specialstyrker, som angiveligt også var med i aktionen. Intensiv overvågning af målet gennem satellitbilleder og fotos fra droner hjalp efterretningerne på vej. Men de fleste sikkerhedseksperter kritiserer, at amerikanerne ikke vidste, hvem der var sammen med Somers. For ingen kendte tilsyneladende til sydafrikaneren. Man troede, at det var et britisk gidsel, der var sammen med amerikaneren. Derfor blev sydafrikanerne heller ikke informeret, hvilket viste sig at føje endnu et element til det, der nu bliver efterspillet.

For ganske vist forsikrede Obama om, at USA »fortsat vil gøre alt, hvad der stod i dets magt for at befri amerikanske gidsler«. Men han vil blive stærkt kritiseret for ikke at have informeret sydafrikanerne først og koordineret med dem, selv om det ville have kompliceret sagen. For den sydafrikanske organsation »Gift of Givers«, der havde sendt Pierre Korkie og hans hustru Yolande til Yemen, var ved at få ham fri givetvis med den sydafrikanske regerings hjælp. Yolande blev taget til fange i maj 2013 sammen med sin mand i Yemen, men hun blev senere frigivet.

»Det værste er, at det sidste, jeg sagde til Yolande fredag aften, var, at »ventetiden er ovre«. Jeg mente selvfølgelig, at Pierre ville blive frigivet. Nu er han død,« som en repræsentant for den sydafrikanske organisation sagde til The New York Times.