Rapport fra Kos: »Vi er en lille ø, og vi kan ikke klare situationen«

Selv om Ungarns grænser bliver lukket af med pigtråd, fortsætter strømmen af flygtninge og migranter mod Grækenland. Nu har de bare fået sværere ved at komme videre, og det sætter de græske øer under pres.

Grækeren Gregoris tager tidligt om morgenen ud for at finde brugbare rester i efterladte både fra asylsøgere, der ankommer til Kos. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KOS: Gregoris holder hver morgen i strandkanten neden for liggestolene i sin ramponerede jeep og stirrer ud mod horisonten. Når der er bid, går han i gang. Brugbart træ fra en efterladt, sammenflikket båd bliver revet løs og læsset bag i den åbne firhjulstrækker. Bådmotorer og redningsveste ryger samme vej.

»Jeg samler træ til at bygge en stald til mine dyr. Motorerne er bare billige kinesiske, som ikke er meget værd,« siger han.

På vej ind til Kos By vandrer små grupper af mennesker i morgengryet. En lille gruppe fra Bangladesh bliver modtaget af frivillige med vand og tøj efter at have padlet i en gummibåd fra den tyrkiske kyst, som man uden problemer kan se cirka fire kilometer væk.

Inde i byen kommer en kraftig, sommerklædt kvinde kørende på en scooter langs muren til den gamle middelalderborg ved havnen. Hun stopper ud for tre mænd, der først ser ud til at være glade for opmærksomheden. Deres udtryk skifter til mild skepsis, da kvinden rækker et visitkort frem og siger »gratis wifi«. Da Berlingske nærmer sig, er det kvinden, der ser skeptisk ud.

»Jeg har travlt,« siger hun og kører hurtigt videre.

En af de tre syrere fortæller, at han har arbejdet som frivillig for Dansk Flygtningehjælp efter at være flygtet til Libanon. Nu vil de tre syrere videre, fordi »Libanon er et dårligt sted for flygtninge, hvor de ikke har nogen rettigheder«.

Den græske turistø Kos er i øjeblikket et af de få steder, hvor EU ikke har lukket grænsen af under presset fra tusinder af mennesker på vandring til Europa. Den tilsyneladende overskuelige tur fra Tyrkiet til den græske ø er livsfarlig i de dårligt udrustede, små både. Mindst 22 mennesker, heriblandt fire børn, druknede tirsdag på vej til Kos ifølge tyrkiske myndigheder. Et par dage forinden druknede mindst 38 mennesker, heriblandt 14 børn, ud for en mindre græsk ø få kilometer nord for Kos.

Presset vokser

Alligevel kommer der nye til. Langs de fris­tende strande med solskærme og liggestole støder man hele tiden på de karakteristiske efterladte røde redningsveste. Mens resten af Europa forsøger at lukke grænser med pigtrådshegn, ankommer op til flere hundreder hver morgen til Kos og andre kyststrækninger på de mange græske øer. Det er et sikkert tegn på, at presset fortsat vil vokse andre steder i Europa.

Marissa Zarakas er blandt de lokale, der sammen med tilrejsende, udenlandske frivillige i »Kos Solidaritet« deler mad og andre donationer ud til asylsøgerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Meilvang..

Efter nogle dages venten på registrering kan de fleste asylsøgere fortsætte rejsen videre nordpå med den store færge, der fra den lille havn har daglig afgang til Athen. De nyankomne ønsker ikke at blive på Kos, men en del lokale mener alligevel, at øen er ved at segne under et internationalt problem, som de selv hverken har skabt eller kan gøre noget ved.

»Jeg har ondt af de mennesker, og jeg synes, at man må forsøge at stoppe krigen, men vi er en lille ø, og vi kan ikke klare situationen,« siger Chrysoula Bacaloglou, der er direktør for Alexandra Hotel i den gamle bydel i Kos By.

Hun henviser til telte og overnattende mennesker på havnepromenaden, mangelfuld adgang til vand og toiletter og store mængder affald efterladt i gaden. Det er forhold, der nu er medvirkende til, at øen har oplevet et brat fald i turismen.

»I begyndelsen af sommeren gik det godt, men jeg kan kun sige, at vi aldrig har oplevet en september som denne her. Det plejede at være min bedste måned, og nu er hotellet under halv fuldt. Jeg tror, at europæerne er meget modvillige over for at blive konfronteret med det her. Vi har haft mange aflysninger,« siger Bacaloglou.

Hendes hotel er langtfra det eneste. Øens hotelforening har netop sendt et brev til Grækenlands midlertidige regering, hvor de slår alarm. Ifølge foreningen har øen modtaget flere end 170.000 aflysninger, og det er væsentligt flere end på noget andet tidspunkt siden 1980, hvor man begyndte at registrere turistdata. En medvirkende faktor til aflysningerne for næste års sæson er, at øgede skatter for turistdestinationer har gjort det sværere at konkurrere med andre lande.

Alles problem

Hotelejerne opfordrer ifølge den græske avis Ekathimerini til, at regeringen udskyder skattestigningen for de græske øer. Det vil i givet fald blive en opgave for den nye græske regering efter parlamentsvalget på søndag. Momsstigningen er en del af den økonomiske spareplan, der møjsommeligt blev forhandlet igennem med de øvrige eurolande i juli.

Bacaloglou håber dog, at resten af Europa er ved at få øjnene op for, at strømmen af illegale immigranter og flygtninge er en situation, som alle må forholde sig til:

»Nu står alle europæerne med de problemer, som vi har haft her de seneste fire måneder. Måske vil man erkende, at det kan blive sådan fremover alle steder, og ikke bare se det som vores problem. Det kan også ændre folks opfattelse, så man nu igen kan komme til Kos, fordi det ikke bare er her, at der er folk i gaderne.«

Manglen på et officielt modtagelsescenter på Kos sender asylsøgere direkte ind til et af øens mest populære turistområder ved havnen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Meilvang.

Myndighedernes aktion for at lette krisen og sende folk videre til Athen betyder, at der nu er færre familier og unge mænd end tidligere i teltene langs strandkanten og i de små parker omkring politistationen.

Men de nyankomne sætter fortsat et markant aftryk på bybilledet. Nogle er i færd med at sæbe sig ind for at tage et bad i saltvandet. Der er kun få turister i restauranterne i nærheden.

På en lille café sidder en betjent ved et bord udenfor, og i souvenirbutikken ved siden af er der ingen kunder.

En kvinde fordybet i sin krydsogtværs ser ikke ud til at vente noget større rykind. Hun ønsker heller ikke at tale om, hvorvidt hun mener, at asylsøgerne i færd med at modtage Røde Kors-pakker få meter væk påvirker forretningen:

»Vi har gjort det før, og det gik ikke så godt. Hele sæsonen har vi talt om det, og nu er jeg dødtræt af at sige noget.«

Flaskehals for europæisk krise

En mand, der viser rundt i en historisk bygning til et tyrkisk bad fra 1700-tallet, fortæller, at indgangen nogle gange har været blokeret af immigranter og asylansøgere, så turister ikke kunne komme ind. Det er et problem, der blegner i perspektivet med tusinder af sørgelige menneskeskæbner på jagt efter sikkerhed og en bedre tilværelse. Men det er et eksempel på, at den lille ø er blevet flaskehals for en europæisk krise, som ingen hidtil har kunnet håndtere.

Nogle lokale har besluttet at hjælpe med donationer og frivilligt arbejde som i den løst sammensatte gruppe »Kos Solidaritet«, men for mange af øboerne er de tusinder af forbipasserende også en udfordring i en dagligdag, som i forvejen er præget af Grækenlands alvorlige økonomiske krise.

»Den her situation er meget dårlig for Kos og især for forretningerne heromkring. Jeg kan ikke se nogen løsning på det, så jeg tror kun, at det bliver værre,« siger manden ved indgangen til det tyrkiske bad.