Putin advarer Ukraine mod angreb i øst under VM i fodbold

Ruslands præsident: Russiske styrker bliver i Syrien, så længe det er i Ruslands interesse at have dem der.

Præsident Vladimir Putin advarer Ukraine om, at det vil få meget alvorlige følger, hvis landet skulle iværksætte en militær operation mod prorussiske oprørere i de østlige områder under VM-slutrunden i fodbold, som indledes i Rusland næste uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsident Vladimir Putin advarer Ukraine om, at det vil få »meget alvorlige følger«, hvis landet iværksætter militære operationer mod prorussiske oprørere i de østlige ukrainske områder under VM-slutrunden i fodbold.

VM indledes i Rusland næste uge.

Vladimir Putin

»Jeg håber, at der ikke kommer provokationer, men hvis det skulle ske, så tror jeg, at det vil få meget alvorlige følger for staten Ukraine i det hele taget«


Zakhar Prilepin, der er russisk forfatter og rådgiver for de separatistiske oprørere i Donetsk-regionen, bad torsdag Putin kommentere en mulig ukrainsk militæraktion i den måned, hvor der spilles fodbold-VM.

»Jeg håber, at der ikke kommer provokationer, men hvis det skulle ske, så tror jeg, at det vil få meget alvorlige følger for staten Ukraine i det hele taget,« siger Putin.

Rusland er vært for VM fra 14. juni frem til den 15. juli i 11 forskellige byer - deriblandt Rostov-on-Don, der ligger godt 100 kilometer fra Ukraines grænse.

Over 10.000 mennesker er blevet dræbt under konflikten i Ukraine siden april 2014, hvor ukrainske styrker kæmper mod de russisk-støttede separatister i den østlige del af landet.

Sporadiske kampe fortsætter i Ukraine trods en aftale om våbenhvile og diplomatiske fredsbestræbelser.

Putin advarede Ukraine i en årlig seance, hvor russere kan ringe ind med spørgsmål til præsidenten på live-tv.

I en kommentar til Ruslands militære oprustning siger Putin, at der bliver udviklet nye våben - blandt andet et ubemandet undervandsfartøj og et missil med global rækkevidde.

Putin har tidligere sagt, at Rusland som reaktion på USA's raketskjold har lanceret nye rakettyper - blandt andet store interkontinentale raketter og nye typer af torpedoer.

Om konflikten i Syrien fremhæver Putin, at de russiske styrker i landet er et unikt værktøj for militæret.

»Ja, vi ved, at er forbundet med tab af liv, men dette er en ædel mission, som beskytter russiske interesser,« siger den russiske præsident og tilføjer:

»Lad mig minde om, at tusindvis af militante forlod Rusland og landene i Centralasien og samledes i Syrien. Det var bedre at bekæmpe dem og gøre det af med dem der, end at lade dem vende hjem med våben i hånd.«

Han siger, at Ruslands militære operationer i Syrien - navnligt dem, som omfatter russiske styrker - er afsluttet.

»De er ikke nødvendige længere.«

Han pointerer, at russiske styrker vil forblive i Syrien, så længe det er i Ruslands interesse at have dem der.

/ritzau/Reuters