Præsidentens søn kommer altid i problemer: Nu skaber hans malerier ballade i Det Hvide Hus

Joe Bidens smertensbarn, Hunter Biden, vil sælge sine malerier for mange millioner kroner. Men er det nu også en god idé?

Hunter Biden (tv.) og hans afdøde bror Beau Biden (th.) sammen med Joe Biden, da han blev indsat som vicepræsident i 2009. Arkivfoto: David McNew/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hunter Biden har det med at skabe problemer for sin far.

Præsidentens søn er ikke bleg for at bruge sit efternavn til at komme frem i verden. Det er ofte gået skævt. Og nu rejser en ny sag etiske bekymringer om den skandaleombruste præsidentsøn:

Hunter Bidens malerier kommer på auktion. Nogle af dem kan komme til at koste millioner af kroner, skriver BBC.

I en nylig selvbiografi fortalte Hunter Biden i detaljer om sit mangeårige, dybe misbrug af stoffer. I dag er han stoffri. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix.

For det første bliver priserne pumpet i vejret af Hunter Bidens efternavn. For det andet skaber auktionen frygt for, at nogle vil forsøge at købe sig til indflydelse hos præsidentfamilien.

»Det hele er en virkelig dårlig idé,« siger Richard Painter, som var etikchef under George W. Bush og fra 2005 til 2007 rådgav den daværende præsident om mulige interessekonflikter.

»Folk vil synes, at han kapitaliserer på at være præsidentens søn og på den måde skaffer sig en masse penge. Jeg mener, det er urimeligt høje priser,« siger han til Washington Post.

I et forsøg på at sikre at ingen lobbyister eller udenlandske regeringerne kan bruge auktionen til at købe sig til adgang og tjenester hos Biden-familien, har Det Hvide Hus besluttet, at alt omkring auktionen skal være hemmeligt:

Ingen – heller ikke Hunter eller Joe Biden – får at vide, hvem der har budt på malerierne, hvem der ender med at vinde auktionen, og hvor meget malerierne bliver solgt for. På den måde bliver der ingen interessekonflikt, lyder Det Hvide Hus' logik.

»En anonym person, som vi ikke kender, og som Hunter Biden ikke kender, vil få meget svært ved at skaffe sig indflydelse,« sagde Det Hvide Hus' pressesekretær, Jen Psaki, fredag.

Barack Obamas forhenværende etikchef Walter Shaub mener dog ikke, at det er en god løsning på det etiske problem:

»Så i stedet for at løfte sløret for, hvem der betaler vanvittige summer for Hunter Bidens kunst, således at vi kan følge med i, om de sikrer sig adgang til regeringen, så sørger Det Hvide Hus' for, at vi aldrig finder ud af, hvem køberne er,« skriver han på Twitter.

»Det er dybt skuffende.«

Han kalder auktionen »trumpistisk.«

Se billeder af Hunter Bidens malerier i artiklen her fra New York Post.

Auktionen vil finde sted til oktober og vil foregå i kunsthandleren Georges Bergés galleri i New York. Ifølge kunsthandleren vil de mindste Biden-malerier koste i underkanten af 500.000 kroner, mens han forventer, de største vil gå for 3-4 millioner kroner, skriver avisen Washington Post.

Hunter Biden har i mange år levet et uroligt liv med tung afhængighed af alkohol og stoffer. Nu er han clean, fortalte han i en selvbiografi tidligere på året.

Han har undervejs haft til forbindelser til lyssky forretninger i Kina og Ukraine – i 2014 tog han imod en bestyrelsespost i det ukrainsk energiselskab, Burisma, til 50.000 dollar om måneden, samtidig med at hans far var USAs vicepræsident.

Det er aldrig blevet bevist, at Hunter Biden foretog sig noget i ulovligt i sine forretninger med lyssky udenlandske virksomheder og forretningsmænd. Men op til valget i 2020 forsøgte Republikanerne og Fox News konstant at beskylde Hunter Biden for at være korrupt.

Han er desuden under efterforskning i sag om manglende skattebetaling.