Plastik-ædende larve skal komme plastik-forurening til livs

Forskere på Cambridge University har opdaget plastik-ædende larve. Den kan være med til at mindske verdens plastikforurening. Det skriver BBC.

Arkivfoto af larve. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mette Østergaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forskere på University of Cambridge i England har opdaget en larve, der kan nedbryde plastik og håber dermed at kunne komme plasticforurening til livs. Det skriver BBC.

Larven, der er af arten galleria mellonella, på dansk kendt som voksmøl eller honningmøl, spiser normalt voks i bikuber. Forskerne har opdaget, at den også kan nedbryde for eksempel plastikposer.

Eksperimenter har vist, at larven nedbryder de kemiske forbindelser i plastik på samme måde, som den fordøjer voks fra bier.

»Larven er udgangspunktet. Vi har brug for at forstå detaljerne i denne proces, og vi håber at kunne finde den tekniske løsning til at minimere problemet med plastikforurening,« siger Paolo Bombelli, der er biokemiker ved University of Cambridge og en af forskerne bag undersøgelsen.

Paolo Bombelli og hans kollega Federica Bertocchini har taget patent på opdagelsen. De tror, at mikrober i larven og insektet selv spiller en rolle i nedbrydningen af plastik.

Hvis de kan identificere den kemiske proces, kan det føre til en løsning på plastikforurening i miljøet, skriver BBC.

»Vi planlægger at bruge den opdagelse til at finde en brugbar måde at skaffe plastikforurening af vejen og arbejde mod en løsning, der kan redde vores oceaner, floder og hele miljøet fra de uundgåelige konsekvenser af plastikophobning,« siger Federica Bertocchini.

Hvert år produceres der omkring 80 millioner tons plastik af typen polyethylen i verden. Denne form for plastik bruges blandt andet til indkøbsposer og madindpakning, og det kan tage hundreder af år, før det nedbrydes helt.