Fem nemme råd: Byt plast ud med grønne alternativer

Med små justeringer i hverdagen kan du let skære ned på forbruget af plast og skåne både miljø og pengepung.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da mikroplast kom på dagsordenen, blev den farvede multiklud udråbt som en af fjenderne, og de sociale medier svømmede over med hjemmestrikkede og miljøvenlige alternativer.

Der er nemlig en del, du selv kan gøre, hvis du vil skære ned på plast og mikroplastik i hverdagen, hvor supermarkedets produkter pakkes i plast, bæres hjem i en plastikpose, og madresterne gemmes i plastbeholdere.

Plast er nemlig godt til rigtig mange ting - det er bare næsten for godt, pointerer Lars Skou Olsen, kurator og afdelingsleder på Den Blå Planet:

»Problemet er, at det holder for længe og ikke rigtig går i opløsning og forsvinder. Så når det ender i naturen, er det der i rigtig mange år, «siger Lars Skou Olsen.

Hans hovedbudskab er ikke, at plast er forbudt i hjemmet. Det handler om at bruge det fornuftigt - der, hvor det er nødvendigt og bruges ofte. Og derudover skal man sørge for, at det bliver genanvendt.

Redaktionen bag bloggen Sustain Daily samt magasinet Sustain Yearly har hjerter, der banker for en grønnere hverdag. De råder her til lette udbytninger, der hjælper med at komme en del plast i hverdagen til livs.

1) Opbevar i glas frem for plastik

  • Madpakken kan fyldes i syltetøjsglas efter aftensmaden, og glas af alle størrelser er smukke beholdere, råder Sustain Daily.
  • Fryseposerne kan også skiftes ud med glas, når du fryser madrester ned. Husk dog, at væsker udvider sig, når de fryses.

2) Tre ting i tasken
Sustain Daily nævner tre ting, der bør have en fast plads i tasken:

  • ​Et stofnet, så du kan sige nej tak til plastikposer.
  • En vandflaske, som du kan fylde med vand på farten.
  • En genanvendelig to-go kop til kaffe på farten.

Så risikerer du ikke at falde i de små hverdagsfælder på farten.

3) Spis ude i stedet for at tage med hjem

Take-away kommer ofte i plastikindpakning. At bruge tid på at spise det ude kan skære meget ned på dit og restaurantens plastikforbrug, lyder rådet fra Sustain Daily.

4) Køb direkte fra producenterne

Hvis du har muligheden, så køb direkte fra producenten. Så kan du bruge din egen hjemmebragte emballage.

Det er oplagt, hvis du bor i nærheden af en gårdbutik eller i en by med et fødevarefællesskab.

Man kan også købe ind hos emballagefri forhandler som Løs Market, der sælger fødevarer som korn, frø, frugt, grønt, honning og sæbe i store beholdere, som kunderne fylder i deres medbragte beholdere.

Helsam Urtehuset sælger blandt andet opvaskemiddel og rengøringsmiddel på samme måde.

5) Kig engangstingene efter

Et oplagt sted at kigge hjemmet efter for unødig plast er ved de ting, der kun bliver brugt én gang. Claudia Sick, projektleder hos Plastic Change, nævner blandt andet vatpinde og tandstikker, hvor man kan vælge en version i træ i stedet for plast.

Man kan også vælge en mælkekarton uden det lille skruelåg i plast.

»Det gælder om at få øjnene op for den type produkter i sin hverdag, for her er der ofte et let alternativ,« forklarer Claudia Sick.

Skær ned på plastforbruget:

  • Appen "Beat the microbead" afslører, om der gemmer sig mikroplastik i dine plejeprodukter.
  • Gå efter Svanemærkede produkter, her er mikroplast nemlig forbudt.
  • Syntetisk tøj kan også indeholde mikroplast. Gå i stedet efter naturlige materialer som bomuld, uld eller bambusfibre.

Kilder: Plastic Change.