Paven opfordrer til forhandlinger om konflikt med Nordkorea

Pave Frans nævner Norge som et godt bud på en mægler i tvisten mellem Nordkorea og USA.

Paven besøgte i weekenden Egypten bare tre uger efter et blodigt dobbeltangreb udført af Islamisk Stat mod de kristne kopteres kirker. Reuters/Pool Fold sammen
Læs mere

Rom. Pave Frans opfordrer til forhandlinger for at løse den anspændte situation omkring Nordkorea og landets ambitioner omkring atomvåben.

I samme ombæring nævner han Norge som en mulig mægler i tvisten mellem Nordkorea og USA.

- En stor del af menneskeheden vil blive udslettet i enhver omfattende krig, siger han.

- Jeg opfordrer alle ledere til at finde en løsning på problemerne ved at gå diplomatiets vej, siger paven om konflikten med Nordkorea.

Pave Frans' opfordring kommer samme dag, som nordkoreanerne testaffyrede et ballistisk missil. Det skete, kort efter at USA udenrigsminister, Rex Tillerson, havde advaret om katastrofale konsekvenser som følge af den fejlslagne håndtering af Nordkoreas atom- og missilprogrammer.

- Der er så mange facilitatorer i verden. Der er så mange mæglere, der tilbyder sig selv, som eksempelvis Norge.

- Det (Norge) er altid klar til at hjælpe. Det er kun ét land, men der er mange. Men vejen frem er gennem forhandlinger - vi har brug for en diplomatisk løsning, siger paven.

Norge forhandlede i al hemmelighed en aftale på plads mellem Israel og palæstinenserne kendt som Oslo-aftalen i begyndelsen af 1990'erne.

Pave Frans udtrykker samtidig sin dybe bekymring over krisen med Nordkorea.

- Spørgsmålet om missiler i Nordkorea har eksisteret i mere end ti år, men nu ser det ud til, at situationen er ved at koge over, siger han.

- Vi taler om menneskehedens fremtid. I dag vil en omfattende krig udslette - jeg vil ikke sige halvdelen af menneskeheden - men en god del af menneskeheden og dens kultur. Alting.

- Det ville være forfærdeligt. Jeg tror ikke, at menneskeheden i dag ville være i stand til at modstå det, siger paven.

Adspurgt om pave Frans vil møde USA's præsident, som er på Sicilien 26.-27. maj, svarer han, at han ikke er bekendt med en sådan forespørgsel, men at han tager imod ethvert statsoverhoved, der beder om at se ham.

/ritzau/Reuters