Pakistan løslader hemmelige terrorfanger

Pakistanske myndigheder har i stilhed løsladt 100 fanger, der sad i hemmelige fængsler mistænkt for terrorvirksomhed.

Regeringen benægter, men meget tyder på, at Pakistan driver et system af hemmelige fængsler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nadeem Soomro/ Reuters

Pakistan har efter 2001, hvor kampen mod den internationale terror blev intensiveret, haft mindst 500 fanger siddende i hemmelige fængsler mistænkt for terrorvirksomhed.

Flere af dem er også blevet udleveret til USA helt uden om normale retslige kanaler, skriver New York Times.

Men nu er Pakistan ifølge avisen begyndt at løslade en del af fangerne i al stilhed.

Menneskerettighedsgrupper i Pakistan har gennem flere år anklaget myndighederne for at drive hemmeligt system af fængsler, hvor mistænkte der bliver taget af efterretningstjenesten ISI, gemmes væk – ofte uden en formel anklage.

De løsladte har af myndighederne fået besked på at tie stille med deres oplevelser under indespærringen, men gennem slægtninge og advokater er det nu sluppet ud, at flere af de løsladte under indespærringen er blevet afhørt i overværelse af engelsktalende udlændinge, formentlig amerikanere.

En højtplaceret amerikansk efterretningskilde kommenterer overfor New York Times oplysningerne med, at ”Pakistan har været og fortsat er en vigtig allieret i kampen mod terrorismen. Deres anstrengelser har bidraget til at stoppe terrorplaner og redde liv,” siger efterretningskilden.

Den pakistanske regering benægter, at myndighederne holder fanger ulovligt indespærret og benægter også anvendelse af tortur.