Oprørsleder opfordrer Yemens præsident til magtdeling

Oprørere i Yemen har angrebet præsidentens palads og bolig og opfordrer til en deling af magten.

YEMEN: Sikkerhedssituationen i Yemens hovedstad, Sanaa, er blevet drastisk forværret i de seneste dage.

Tirsdag blev præsident Abd-Rabbu Mansour Hadis bolig og præsidentpaladset i Sanaa angrebet af væbnede oprørsstyrker, der forsøger at omstyrte systemet og få den politiske magt i landet.

Sikkerhedsvagter fortæller, at de har overgivet paladset til de såkaldte Houthi-krigere, der tilhører landets shiamuslimske zaidi-mindretal. Houthi-oprørerne har desuden omringet en række andre offentlige bygninger.

Der er onsdag morgen dog endnu ikke klarhed over, om houthi-oprørerne reelt har magten over præsidentpaladset, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Houthi-leder Abdel-Malek al-Houthi advarer præsidenten om, at han er nødt til at implementere en aftale om magtdeling, der blev forhandlet, da oprørerne rykkede massivt ind i hovedstaden i september.

»Alle muligheder er åbne, og loftet er meget, meget højt. Og det er derfor, jeg her rådgiver præsidenten til at gennemføre denne aftale. Det er til gavn for dig og til gavn for dit folk,« siger oprørslederen i en TV-udsendelse, hvor han direkte henvender sig til præsident Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Øjenvidner beskriver på sociale medier, hvordan kampe mellem regeringsstyrker og oprørerne har efterladt lig i hovedstadens gader.

Mandag angreb Houthi-krigerne premierministerens bilkortege. Ved mandagens uroligheder blev ni personer dræbt og omkring 90 såret, før en våbenhvile trådte i kraft mandag aften.

USA har ifølge ansatte i Pentagon flyttet to marinefartøjer til Rødehavet for at være klar til en eventuel evakuering af landets ambassade i Sanaa.

FNs Sikkerhedsråd fordømmer tirsdagens angreb og understreger rådets opbakning til præsidenten. I en erklæring fra rådets 15 medlemslande står, at Abd-Rabbu Mansour Hadi er »den legitime autoritet«, og at alle partier og politiske aktører i landet må bakke op om præsidenten, premierministeren og regeringen »for at holde landet på sporet til stabilitet og sikkerhed«.