Oprørere har omringet premierministeren i Yemen

Kampene mellem oprørere og regeringsstyrker i Yemen er igen taget til, og Houthi-kæmpere har mandag aften omringet premierministerens hjem, bekræfter en regeringstalsmand.

Kampe nær præsidentpaladset i Yemen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Khaled Abdullah
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Voldsomme uroligheder har præget mandagen i det arabiske land Yemen, hvor oprørere fra det shiamuslimske mindretal til aften har omringet premierministers hjem i hovedstaden, Sanaa, oplyser en talsmand fra regeringen til nyhedsbureauet Reuters.

Mandag eftermiddag forlød det ellers, at de krigende parter i Yemen havde indgået en våbenhvile, men med aftenens udvikling ligner det nærmere, at en kup mod magthaverne er rykket tættere på.

»Bevæbnede personer har omringet paladset, og premierministeren er indenfor,« siger regeringstalsmanden Rajeh Badi til Reuters.

Omringningen bekræftes ligeledes af Yemens informationsminister, Nadia al-Saqqaf, der skriver det på sin Twitter-konto, mens flere øjenvidner også bekræfter situationen over for Reuters.

Tidligere mandag angreb de shiamuslimske houthi-krigere premierministeren bilkortege, efter han havde deltaget i et møde med præsidenten og en talsmand fra Houthi-kæmperne.

Samtidig med attentatet var der voldsomme skudvekslinger mellem oprørere og regeringsstyrker flere steder i den centrale del af Sanaa. Nadia al-Saqqaf betegnede de voldsomme kampe som et decideret kupforsøg.

Houthi-krigerne har siden september haft kontrol med hovedparten af Yemens hovedstad, og mandag udkæmpede de artilleri- og skudkampe med regeringsstyrker tæt på præsident Abd-Rabbu Mansour Hadis palads.

Godt tilskyndet af Iran har shiamuslimerne fået større indflydelse i Yemens parlament, men de er ikke tilfredse med magtfordelingen i det ellers overvejende sunnimuslimske land.

En del af den politiske aftale var, at de shiamuslimske houthi-krigere skulle forlade hovedstaden. Det er ikke sket, og oprørerne har etableret sig ved checkpoints og egne bevogtede bebyggelser, hvor der også blev kæmpet mandag.

Yemen er dybt splittet i stammeopgør, hvilket har medført, at al-Qaedas afdeling på Den Arabiske Halvø har fundet et solidt fodfæste i landets sydlige del. Der var desuden Yemen-grenen af al-Qaeda, som de to Kouachi-brødre, der begik massakren på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris i forrige uge, havde tæt kontakt med.