Obama er måske slægtning til USAs første slave

Ny slægtsforskning knytter bånd mellem USAs første sorte præsident og landets første officielle slave, John Punch.

Foto: YURI GRIPAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er den amerikanske præsident efterfølger til den første slave i USA? Det peger en undersøgelse ifølge slægtforskningssitet Ancestry.com på, skriver New York Times.

Mens mange sorte amerikanere har slaveforfædre, så tyder resultaterne af undersøgelsen dog på, at det er Barack Obamas hvide mor og ikke hans sorte far, der er i familie med den første amerikanske slave ved navn John Punch.

Under kolonitiden arbejdede han som tjener i staten Virginia, men da han i 1640 forsøgte at flygte, blev han idømt livsvarigt slaveri.

Sagen er den første af sin art rent historisk, hvor der kan føres bevis for, at et slaveforhold fandt sted i USA. Den kan endda dateres tilbage til tiden før Virginia indførte reelle slavelove, og Punch regnes derfor for den første afroamerikanske slave. Siden fik han angiveligt børn med en fri, hvid kvinde, og hendes frihed gik videre til parrets fælles børn.

Det betyder, at der med flere hundrede års mellemrum kan knyttes bånd mellem to ganske betydningsfulde amerikanere, skriver slægtsforskeren Joseph Shumway fra Ancestry.com i en pressemeddelelse.

- To af de mest betydningsfulde afroamerikanere i vores lands historie er, på forunderligt vis, direkte i familie med hinanden. John Punch var efter alt at dømme den første lovlige slave i Amerika. Men efter århundreders lidelse, borgerkrigen og årtiers kamp for borgerrettigheder, er hans efterkommer i 11.-led leder af den frie verden, og den ultimative realisering af den amerikanske drøm, siger Joseph Shumway.

Repræsentanter fra Ancestry.com hævder, at de besluttede at dykke dybere ned i Obamas rødder, da de opdagede, at hans mor havde afrikanske rødder. Ved at analysere historiske dokumenter og foretage DNA-prøver, fandt de frem til det overraskende resultat.

Og ifølge New York Times siger uafhængige slægtsforskere, der ikke har forbindelse til Ancestry.com, god for konklusionerne, mens de samtidig understreger, at det er umuligt at være hundrede procent sikker.

- Genealogisk forskning vedrørende individer, som levede for hundredvis af år siden kan aldrig bevise med sikkerhed, at en mand er forfader til en anden. Men forskningen opfylder de højeste standarder, siger Elizabeth Shown Mills, som har særlig ekspertise i sydstatsgenealogi.

Også Johni Cerny, der er specialist i sortes slægtsforskning, blåstempler forskningsmetoden.

- Jeg er overbevist om, at folk vil blive forundrede og forsøge at bevise og modbevise det, men det, de (folkene bag undersøgelsen fra Ancestry.com, red.) siger, er meget sikkert, forklarer han.

Tidligere har undersøgelser fra Ancestry.com påvist, at Obama har både irske og tyske rødder, og at der langt ude på hans familietræ er forbindelse til den tidligere amerikanske vicepræsidentkandidat for republikanerne, Sarah Palin.