Obama advarer Putin mod at give Snowden asyl

Den amerikanske præsident har tydeligt opfordret sin russiske kollega til ikke at hjælpe whistlebloweren Edward Snowden.

ARKIVFOTO. Den amerikanske præsident, Barack Obama, har sendt en klar advarsel til sin russiske kollega i forhold til whistlebloweren Edward Snowden. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL REYNOLDS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Den amerikanske præsident, Barack Obama, har sendt en klar advarsel til sin russiske kollega i forhold til whistlebloweren Edward Snowden.

Under en telefonsamtale med Vladimir Putin gjorde Obama det klart, at USA holder nøje øje med, hvordan russerne håndterer Snowdens tilstedeværelse i landet, skriver AFP. Under samtalen, der fandt sted fredag, advarede Obama Putin mod at give Snowden en »propaganda platform« ved at tildele ham asyl.

Advarslen faldt efter, at det er kommet frem, at Snowden vil søge midlertidigt asyl i Rusland, indtil han sikkert kan rejse til Sydamerika og opnå permanent asyl der.

Samtalen mellem de to præsidenter har været planlagt i dagevis, og selvom Det Hvide Hus ikke ønsker at komme ind på de nærmere detaljer, gør talsmand Jay Carney det klart, at Snowden stod højt på dagsordenen.

»At give hr. Snowden en propagandaplatform er i strid med den russiske regerings tidligere erklæringer om Ruslands neutralitet. Det er også uforeneligt med Ruslands forsikringer om, at de ikke ønsker, at hr. Snowden skal skal skade amerikanske interesser yderligere,« siger Jay Carney ifølge AFP.

På vegne af Det Hvide Hus opfordrede han også Rusland til at udvise Snowden til USA, så han kan komme for en domstol for at have afsløret vitale amerikanske sikkerhedsoplysninger om, hvordan USA overvåger egne og andre landes borgere.