Ny lov koster borgere 500 kr. for at ryge med børn i bilen

Ny britisk lov forbyder rygning i biler, hvor børn er passagerer. Vinder rygetrangen, venter en bøde på 500 kroner.

Foto: DITTE BJERREGAARD
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra oktober skal briterne tænke sig om en ekstra gang, inden de pulser løs i bilen med ungerne på bagsædet.

Landets politikere har nemlig besluttet at forbyde rygning, når der er børn under 18 år i bilen. En overtrædelse bliver straffet med en bøde på 50 pund - eller hvad der svarer til omkring 500 kroner.

Det skriver den britiske regering på sin hjemmeside.

»Tre millioner børn bliver udsat for passiv rygning i biler, og det sætter deres helbred på spil. Vi ved, at mange af dem skammer sig eller er bange for at bede de voksne om at stoppe med at ryge, hvilket er grunden til, at loven er et vigtigt skridt mod at beskytte børn mod den skadelige passive rygning,« siger landets sundhedsminister, Jane Ellison, i en pressemeddelelse.

Ifølge en undersøgelse fra The British Lung Foundation giver det ekstra god mening at forbyde rygning i biler.

Det skyldes, at mere end 80 pct. af passiv rygning ifølge undersøgelsen indeholder kræftfremkaldende giftstoffer, og disse giftstoffer bliver mere koncentrerede i eksempelvis kabinen i en bil.

Lignende forbud er tidligere blevet indført i Sydafrika, Wales og Bahrain. Også i visse dele af USA, Canada, Australien og Frankrig er det forbudt at ryge i biler, hvor der befinder sig børn.

For to uger siden viste en undersøgelse foretaget af Norstat for Altinget.dk, at 69 pct. af danskerne er klar til at forbyde rygning i biler med børn til stede.

Det er især danskere som stemmer på de Radikale, som er for et forbud, og partiets sundhedsordfører Marlene Borst Hansen (R) lukker ikke døren for en dansk reaktion.

»Hvis der er et problem, hvor børn udsættes for passiv røg i bilen, så synes jeg, at det er forkert. Om der skal lovgivning til, ved jeg ikke, men jeg vil ikke udelukke det,« siger Marlene Borst Hansen til Altinget.dk.