Nordlig halvkugle fryser til

Fra Beijing til Florida giver ekstrem kulde problemer - og presser prisen på olie i vejret.

En pige sidder på en stol på en tilfrosset sø i Beijing's Beihai Park. Myndighederne har lukket skoler, indsat ekstra busser og beordret tusinder af beboere ud med skovle for at hjælpe med at gøre vejene farbare. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/CHINA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne er ikke alene i verden, når det gælder vinterkulde og sne. Et bredt bælte hen over den nordlige halvkugle er udsat for hård frost - strækkende sig fra Kina i øst over Europa og til USA i vest.

Kuldebølgen fik tirsdag den toneangivende pris på råolie til at stige for niende dag i træk, så den nu er oppe på næsten 82 dollar pr. tønde.
Rob Montefusco, oliehandler fra det britiske handelsfirma Sucden Financial, siger til det britiske nyhedsbureau Reuters, at "det ekstremt kolde vejr, som når helt til Kina, understøtter (prisen, red.) i dag".

Den kinesiske hovedstad, Beijing, oplever de laveste temperaturer i 20 år, og temperaturen er faldet til under 15 minusgrader. Kulden ledsages af et snefald, der ikke har haft et lignende omfang i 60 år.

Den ekstreme kulde ventes at vare frem til torsdag i Beijing samt i Tianjin i nærheden og i det indre Mongoliet. Visse steder kan temperaturen synke til under 30 frostgrader, oplyser det nationale meteorologiske institut.

Flytrafikken i Beijing kunne tirsdag genoptages, efter at de værste snemængder fra weekenden er ryddet til side. Også skolerne genåbnede.
Der var stadig lastbiler i udkanten af Beijing, som måtte holde stille, fordi vejene er ufremkommelige. I det indre Mongoliet strandede 1400 passagerer i et tog, efter at det kørte ind i en to meter høj mur af sne.

I det centrale Kina er der advarsel om snestorm frem til onsdag.

I Sydkorea er titusinder af offentligt ansatte og soldater mobiliseret for at rydde rekordstore snemængder, som medfører, at mange veje ikke er farbare. Hovedstaden Seoul fik mandag 28 centimeter sne, hvilket er det meste, siden den nationale registrering af vejret begyndte i 1937. Det oplyser det nationale meteorologiske institut.

Der er målt under 10 kuldegrader i Seoul og under 20 kuldegrader i Cheolwon, som ligger nordvest for den sydkoreanske hovedstad.
Kuldebølgen i Asien rammer også Nepal. Her er mindst 18 mennesker omkommet på en slette i den sydlige del af landet, som også er hjemsted for en del af Himalaya-bjergkæden. De fleste dødsofre tilhørte grupper af fattige og hjemløse, som var dårligt forberedt på det kraftige omslag i vejret.

USA har hen over nytår været plaget af en koldfront, som dynger sne op og forårsager frysende kulde. Fronten rækker helt ned i Florida, hvor beboerne pludselig kan ses iført store overfrakker og uldne vanter. På den måde forsøger de at imødegå et temperaturfald til under frysepunktet i en delstat, som er kendt for solskin og varme året rundt. I Orlando i det nordlige Florida står termometret på minus seks grader, hvilket truer områdets avl af appelsiner.

Kuldebølgen - den værste i Florida siden januar 2001 - ventes at vare mindst et antal dage endnu.

I Europa er situationen mest kritisk i Storbritannien i øjeblikket. Lufthavne er lukket, og togtrafik er indstillet som følge af snefald. Der er udsigt til op mod 25 centimeters sne i løbet af et døgn fra tirsdag og frem. Vejene er isglatte i store dele af landet, og bilister opfordres til at overveje nøje, om det er absolut nødvendigt at køre ud.

På det europæiske fastland har kulden tidligere kostet 13 mennesker livet i Polen hen over nytår, mens laviner og skiulykker krævede andre mindst 10 dødsofre i Alperne.

/ritzau/