Nato ser et oprustende Kina som udfordring for sikkerheden

I forsvarsalliancen har man fulgt, hvordan Kina ruster op med avancerede våbensystemer, siger NATO-chefen.

 
Der er Nato-topmøde i Bruxelles. Følg med direkte her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nato vil stille skarpt på Kinas voksende militære muskler, når alliancens stats- og regeringschefer mødes mandag i Bruxelles.

»Vi er ikke på vej ind i en ny kold krig. Kina er ikke vores fjende. Men vi er som alliance nødt til at se på den udfordring, som Kina udgør for vores sikkerhed,« siger generalsekretær Jens Stoltenberg.

Der er således en forskel blandt de allierede i synet på Rusland, der anses som en »trussel«, mens Kina udgør en »sikkerhedsudfordring«.

Generalsekretæren understreger også med eksempler fra Hongkong, at Nato og Kina ikke ser ens på, hvordan et samfund bør fungere.

»Kina deler ikke vores værdier,« siger Stoltenberg.

»Over en årrække« har man ifølge generalsekretæren fulgt »Kinas militære oprustning« med investeringer i militær og mere »avancerede våbensystemer«.

Der skal mandag lægges en ny overordnet strategi i forholdet til Kina.

»Kina kommer tættere på os. Vi ser dem i cyberspace. Vi ser Kina i Afrika. Men vi ser også, at Kina investerer rigtig meget i vores egen kritiske infrastruktur,« siger Jens Stoltenberg.

For halvandet år siden var Kina end ikke nævnt, når Nato tog stilling til trusler og udfordringer i verden.

Men Kina blev nævnt kort i konklusioner fra et Nato-topmøde i London i 2019. Nu føjes der yderligere tekst til om det store land.

I Natos aktuelle tiårsplan er Kina ikke omtalt. Men de allierede lande ventes på topmødet mandag at træffe politisk beslutning om hovedpunkterne i en ny plan, der vil gælde til 2030.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, kalder Kina en ny strategisk overvejelse og et »gigantisk faktum i vores liv«.

»Jeg tror ikke, at der vil være nogen ved bordet i dag, som ønsker en ny kold krig,« siger premierministeren ved sin ankomst til topmødet i Natos hovedkvarter.

Hollands premierminister, Mark Rutte, mener, at man i Nato »ikke skal være naiv« i forhold til Kina, men man skal bevare et godt forhold og samarbejde, tilføjer han.

Kina fylder især meget for USAs præsident, Joe Biden. Men også Canadas premierminister lægger vægt på kinesernes problematiske indflydelse.

Blandt mange af de allierede i Europa og særligt i Østeuropa kredser tankerne og bekymringerne i højere grad om Rusland.

/ritzau/