Mystisk: Vandet i olympisk bassin blev pludselig grønt

Vandet i det olympiske udspringsbassin blev i løbet af kvindernes konkurrence i 10 meters synkronudspring mere og mere grønt. Alligevel fortsatte konkurrencen.

Rygterne begyndte hurtigt at svirre om, hvordan den grønne farve var kommet, og om den er sundhedsskadelig. Det er ikke  tilfældet, har en talsmand for OL fastslået. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANTONIO BRONIC

Det var nogle forundrede svømmere og et lige så undrende publikum, der tirsdag aften fulgte finalen i kvindernes synkronudspring fra 10 meters højde.

For efterhånden som konkurrencen skred frem blev vandet i svømmebassinet mere og mere grønt.

Det fik hurtigt flere til tasterne, blandt andet den britiske svømmer og OL-bronzevinder Tom Daley. På Twitter skrev han undervejs:

»Ermmm, hvad er der sket?!«

Mandag aften da de mandlige udspringere var i konkurrence i bassinet havde vandet sin vanlige, turkisblå farve.

The Telegraph har sammenlignet farven på vandet i bassinet under de to konkurrencer. Bedøm selv forskellen på billedet herunder:

Talsmand: Ikke farligt

Rygterne begyndte hurtigt at svirre om, hvordan den grønne farve er opstået, og hvorvidt den er sundhedsskadelig. Men det er - heldigvis - ikke tilfældet, fastslog en talsmand for OL overfor The Telegraph:

»Tests af vandet i Maria Lenk Aquatics Centers svømmebassin er blevet indsamlet, og der er ikke konstateret nogen risiko ved at opholde sig i vandet for atleter,« fortalte talspersonen, der også understregede, at der fortsat bliver lavet tests for at finde forklaringen på, at vandet pludseligt skiftede farve.

Blandt teorierne er historien om, at der er tale om en bevidst strategi fra brasilianerne, fordi det grønne vand i udspringsbassinet skaber en reference til det brasilianske flags blå, grønne og gule nuancer, da det ligger lige op ad det turkisblå svømmebassin til vandpolo og tæt ved de gule tilskuerrækker.

En anden - formentlig mere sandsynlig – teori er, at der ikke er blevet holdt øje med klor-balancen i vandet. For lidt eller ingen klor giver alger i vandet, som giver det et grønt skær, og alger spreder sig hurtigt i varme omgivelser, som der var på svømmestadion.

Netop den konklusion nåede også Canadas holdleder, Mitch Geller, frem til under finalen:

»Alle grublede over det og spurgte, hvad der var sket. Jeg tror, det er et filter, men er ikke sikker. Det er ikke rigtigt farligt. Det er hverken giftigt eller beskidt eller noget lignende. Det så ud til at blive forværret under konkurrencen,« siger han til Telegraph.

Atleter jokede med farven

Netop farvens udvikling har flere medier dokumenteret. Angiveligt blev vandet nemlig undervejs så grønt, at udspringerne til sidst ikke længere kunne se bunden.

The Telegraph er et af de medier, der har holdt øje med den grønne farve. På Twitter har mediet lagt dette billede op med spørgsmålet: »Bliver det grønnere?«

Tilsyneladende blev ingen af finale-udspringerne mærket af den anderledes vandfarve. Men i et klip tirsdag aften kunne man se de to bronzevindere fra Canada Meaghan Benfeito og Roseline Filion grine, før de gik ud på vippen.

»Det eneste, vi sagde, var, at vi skulle sørge for ikke at åbne munden, når vi landede i vandet, bare for en sikkerheds skyld,« fortalte Benfeito efterfølgende ifølge Telegraph.

 

Konkurrencen blev vundet af de kinesiske udspringere Chen Ruolin og Liu Huixia.