Milliarder på spil: Nu falder dommen over britisk våbeneksport til Saudi-Arabien

I en dom med vidtrækkende konsekvenser vil den britiske højesteret i dag afgøre, om landets våbeneksport til Saudi-Arabien er ulovlig.

Borgerkrigen i Yemen har udløst en humanitære katastrofe i landet, der i forvejen er er et af de fattigste og mindst udviklede i den arabiske verden. Senest er yemenitterne blevet ramt af udbrud af kolera. EPA/YAHYA ARHAB Fold sammen
Læs mere
Foto: YAHYA ARHAB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er eksport for milliarder af britiske pund på spil, når den britiske højesteret mandag afgør, om landets eksport af våben til Saudi-Arabien er ulovlig.

Eksporten omfatter blandt andet kampfly, præcisionsbomber og droner.

Bag søgsmålet står organisationen The Campaign Against the Arms Trade, der mener, at eksporten af militært isenkram til det saudiske regime ikke alene strider mod britisk lov. Salget er også forbudt ifølge EUs beslutninger og den humanitære folkeret.

Forklaringen er - lyder det fra kritikerne - at Saudi-Arabien bruger de britiske våben i krigen i nabolandet Yemen. Her støtter sauderne den ene part i en nu årelang, blodig borgerkrig, og de saudiske luftangreb anklages for at ramme civilbefolkningen.

Flere internationale organisationer såsom FNs panel af eksperter, Europa-Parlamentet og en række humanitære NGOer har fastslået, at Saudi-Arabiens luftbombardementer er ulovlige.

Ifølge en komité i det britiske parlament er våbensalget også i strid med Storbritanniens egne kriterier for eksport af militært udstyr.

»I lyset af de beviser, vi har fået, og omfanget af britisk-fremstillede våben til Saudi-Arabien, synes det uundgåeligt, at krænkelser af international folkeret og menneskerettigheder begået af koalitionen (den saudisk-ledede koalition i Yemen, red.) ikke har involveret våben fra Storbritannien. Dette er et brud på vore egne eksportkriterier,« fastslog den britiske komite i oktober sidste år.

Den britiske regering forsvarer sig med, at den har styr på, hvad sauderne bruger våbnene til.