Yemen ramt af verdens største koleraudbrud

Hver dag smittes 5.000 personer med kolera i det krigshærgede Yemen. Nu donerer Saudi-Arabien, der selv deltager i krigen, næsten en halv milliard kroner til kolerabekæmpelse.

»I løbet af to måneder har kolera spredt sig til næsten alle provinser i landet. Flere end 1.300 er døde – en fjerdedel af dem er børn – og dødstallet ventes at stige,« står der i meddelelsen. Fold sammen
Læs mere

Antallet af smittede eksploderer. For mindre end tre uger siden var der omkring 70.000 registrerede tilfælde af kolera i Yemen. Nu er der ifølge FNs børnefond UNICEF flere end 200.000. Og tallet stiger i gennemsnit med 5.000 om dagen, står der i en pressemeddelelse fra UNICEF.

»Vi står over for det værste koleraudbrud i verden,« siger Anthony Lake, UNICEFs generaldirektør i meddelelsen.

»I løbet af to måneder har kolera spredt sig til næsten alle provinser i landet. Flere end 1.300 er døde – en fjerdedel af dem er børn – og dødstallet ventes at stige,« står der i meddelelsen.

Krigen i Yemen, hvor Houthi-oprørerne og de regeringstro styrker kæmper om magten, har varet i mere end to år og har kostet mindst 12.000 mennesker livet.

Yemen er et af verdens fattigste lande. Mange børn lider af akut underernæring, og koleraudbruddet skyldes først og fremmest, at den 26 millioner store befolkning i bredt omfang ikke længere har adgang til rent drikkevand.

For tre uger siden sagde UNICEFs regionale direktør Geert Cappelaere til Berlingske, at »UNICEF gør alt for at dæmme op for sundhedskrisen.

Men det er en meget vanskelig opgave, og vi har akut brug for flere midler«.

Mange af de lokale læger og sygeplejersker har ikke modtaget løn i mere end ti måneder.

Saudi-Arabien, der kæmper mod Houthi-bevægelsen i krigen og som beskyldes for krigsforbrydelser af internationale menneskeretsorganisationer, vil nu give 445 millioner kroner til bekæmpelse af kolera.

Ifølge The Independent er det Saudi-Arabiens nyligt udnævnte kronprins og nuværende forsvarsminister, Muhammed bin Salman, der har taget initiativet til nødhjælpen.

»Saudi-Arabien vil arbejde tæt sammen med sine nødhjælpspartnere for at bekæmpe kolerasituationen og den generelle humanitære tilstand i landet,« siger Abdullah Abdulaziz al-Rabeeh, der er tilkyttet det saudiske kongehus, til The Independent. Og UNICEF takker for hjælpen.

»Vi ser frem til at diskutere dette bidrag med King Salman Humanitarian Aid and Relief Center. Den generøsitet vil gøre en forskel for tusinder af børn,« står der i en pressemeddelelse fra UNICEF.

Men andre grupper bliver ved med at kritisere Saudi-Arabien for både at have skabt – og for at holde gang i – kolerakrisen.

Nyhedsbureauet IRIN, der i 2015 brød med FN i ønsket om at være en selvstændig organisation, beskylder Saudi-Arabien for bevidst at forhindre journalister i at dække krigen i Yemen og det seneste koleraudbrud i særdeleshed.

»I takt med at koleraepidemien truer med at spinne ud af kontrol, erfarer IRIN, at Yemens regering og Saudi-Arabien forsøger at forhindre journalister og menneskerettighedsarbejdere fra at rejse med FN-fly til landets hovedstad. Målet er at forhindre dækning på et meget kritisk tidspunkt,« skriver IRIN på sin hjemmeside.

Ifølge IRIN fik kun 22 internationale journalister adgang til Yemens hovedstad mellem august og december 2016.

Nyhedsbureauet holder Saudi-Arabien ansvarligt for mindst 3.000 dødsofre i løbet af de seneste to år.

Allan Sørensen er Berlingskes korrespondent i Mellemøsten