Mens du sov: Frankrig forbereder sig på hackerangreb før valgkamp

Frankrig er ved at opbygge en enhed med »digitale soldater«, som skal tage sig af hackerangreb mod landet frem mod valget. Susanne Biers tv-serie »Natportieren« scorer Golden Globe-hattrick. Og op imod 100 personer er blevet dræbt i fangeoprør i Brasilien. Læs nattens vigtigste nyheder her.

Marine Le Pen, formanden for det meget højreorienterede parti Front National, stiller blandt andet op til præsidentvalget. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHARLES PLATIAU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frankrig forbereder sig på hackerangreb før valgkamp

Frankrig er ved at opbygge en enhed med "digitale soldater", som skal tage sig af hackerangreb mod landet.

Den franske forsvarsminister, Jean-Yves Le Drian, opfordrer politiske partier til at praktisere "digital hygiejne" forud for præsidentvalget om mindre end fire måneder.

I et interview, efter at USA's efterretningstjenester fredag beskyldte Rusland for at stå bag hackerangreb mod Hillary Clintons valgkampagne, fastslår Le Drian, at de franske digitale sikkerhedstjenester ikke har sporet tegn på operationer, som har til formål at destabilisere Frankrig.

- Men sådanne operationer kan ikke udelukkes, pointerer ministeren i et interview med ugeavisen Journal du Dimanche.

Han oplyser samtidig, at de vigtigste politiske partier tidligere har haft møde med de digitale sikkerhedstjenester for at lære, hvordan de kan spore og forhindre hackerangreb.

- Det er nu op til de politiske partier at håndhæve den sikkerhed og den praksis, som eksperterne kalder digital hygiejne, siger Le Drian.

- I er nødt til at acceptere, at det i princippet er hver eneste e-mail, som vi sender, der kan hackes og gøres offentlig med henblik på at destabilisere vores politiske system, tilføjer han.

Til et spørgsmål om, hvorvidt han tror på, at Rusland stod bag hackerangreb på Det Demokratiske Parti i USA siger den franske forsvarsminister:

- Hvis der blev gjort et forsøg på at øve indflydelse eller manipulere det amerikanske præsidentvalg, og det var et andet lands regering, som stod bag, så ville det være en uacceptabel indblanding.

Ifølge Le Drian fordobles antallet af hackerangreb mod Frankrig udefra hvert år. I 2016 blokerede landet 24.000 angreb.

På Le Drians initiativ er Frankrig ved at opbygge en enhed, Cybercom, som skal tage sig af hackerangreb. Den skal i 2019 beskæftige 2600 "digitale soldater".

/ritzau/AFP

Susanne Bier ses her ved ankomsten til Golden Globe Awards ved Beverly Hilton Hotel i Beverly Hills, Californien i USA 8. january 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL BUCK.

Susanne Biers tv-serie scorer Golden Globe-hattrick

Tom Hiddleston vinder en Golden Globe for sin hovedrolle i "Natportieren", der er instrueret af Susanne Bier.

Tre skuespillere er natten til mandag dansk tid blevet hædret med en Golden Globe for deres præstationer i "Natportieren", der er instrueret af danske Susanne Bier.

Tom Hiddleston vinder prisen for året bedste mandlige hovedrolle i en miniserie.

Briten Hugh Laurie løber med prisen for bedste mandlige birolle, og Olivia Colman bliver hædret for bedste kvindelige birolle.

"Natportieren" var også nomineret til prisen som årets bedste miniserie, men den gik til "The People vs. OJ. Simpson: American Crime Story."

Det er lykkedes Ritzau at få en kort kommentar fra Susanne Bier fra salen, hvor hun er omgivet af de prisvindende skuespillere.

- Det er mega sjovt, det her. Tre skuespillerpriser. Det kan næsten ikke være bedre, når man er instruktør, siger Susanne Bier.

"Natportieren" er den danske titel på et engelsk spiondrama, som er baseret på den britiske forfatter John Le Carrés roman fra 1993.

Den populære serie, der på engelsk hedder "The Night Manager", består af seks afsnit.

Den er produceret til den amerikanske tv-station AMC og britiske BBC One.

I Danmark er den blevet vist som "Natportieren" på DR1.

I september vandt Susanne Bier en Emmy-statuette for bedste instruktør for sit arbejde med "Natportieren".

Dermed blev hun den første danske instruktør, der er blevet hædret med både en Emmy og en Oscar.

Danskamerikaneren Viggo Mortensen var også nomineret til en Golden Globe for sin hovedrolle i filmen "Captain America".

I filmen spiller 58-årige Viggo Mortensen faren Ben, der bor dybt inde i skoven med sine seks børn, langt fra civilisationen og fra det, de fleste af os kender som hverdag.

Viggo Mortensen går dog tomhændet hjem fra Golden Globe-uddelingen, da prisen for årets bedste mandlige skuespiller går til Casey Affleck for præstationen i filmen "Manchester by the Sea".

/ritzau/

Her ses et fængsel i Manaus, Brasilien, hvor flere fanger blev transporteret til, efter massakren i Anisio Jobim Fængslet. Fold sammen
Læs mere
Foto: NATHALIE BRASIL.

Næsten 100 er dræbt i ugelangt fangeoprør i Brasilien

Et opgør mellem narkobander i Brasilien er baggrunden for voldelige kampe i landets fængsler.

Et oprør i et fængsel i Brasilien søndag kostede mindst fire mennesker livet og bidrog til det almindelige kaos på landes straffeanstalter, hvor næsten 100 indsatte er blevet dræbt på en uge.

De seneste voldelige kampe fandt sted i et fængsel i hjertet af byen Manaus i Amazonjunglen, rapporterer avisen Folha de S. Paulo, som har interview delstatens sikkerhedsansvarlige, Sergio Fontes.

En eskalerende strid mellem landets største narkotikabander ligger til grund for volden. Nytårsdag kom det til voldsomme kampe i fængslet Anisio Jobim i Manaus. Mindst 56 blev dræbt.

Der blev fundet mange brændte lig og hovedløse kroppe efter kampene. Sikkerhedschefen i delstaten Amazonas, Sergio Fontes, sagde, at der var foregået en "massakre".

Få dage senere blev mindst 33 fanger dræbt under et fængselsoprør i staten Roraimas største fængsel.

Internationale menneskerettighedsgrupper har ofte kritiseret forholdene i de brasilianske fængsler. Det er almindeligt, at der er langt flere indsatte, end fængslerne er bygget til. Der udbryder jævnligt voldelige fangeoprør.

Fængslet Anisio Jobim huser 2230 indsatte, selv om det kun er bygget til 590 fanger.

Omkring 622.000 mennesker sad indespærret i Brasiliens fængsler ved udgangen af 2014, viser en rapport fra landets justitsministerium ifølge det franske nyhedsbureau AFP. De fleste af dem er sorte mænd.

Brasilien har det fjerdestørste antal indsatte, viser tallene. Kun USA, Kina og Rusland har flere fængslede.

/ritzau/Reuters

Et samlebånd med Pickup Trucks ved en bilfabrik i Warren, Michigan i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rebecca Cook.

Endnu en bilfabrikant gør som Donald Trump ønsker

Fiat Chrysler investerer milliarder i USA og dermed opstår der 2000 nye arbejdspladser.

Den italiensk-amerikanske bilkoncernen Fiat Chrysler vil investere én milliard dollar i USA og dermed skabe 2000 nye arbejdspladser.

Det meddeler selskabet søndag ifølge AFP forud for næste uges store bilshow i Detroit.

Investeringen på godt syv milliarder kroner er øremærket to fabrikker i Michigan og Ohio inden 2020.

USA's kommende præsident, Donald Trump, har længe haft et horn i siden på de store bilfabrikanter. Han kritiserer dem for at investere i fabrikker i Mexico.

Trump førte valgkamp på løfter om at skabe arbejdspladser i de amerikanske delstater, som har mistet mange industrijob de seneste årtier.

Tidligere på ugen kom han på Twitter med vrede udfald mod General Motors og japanske Toyota.

- General Motors sender mexicansk fremstillede modeller af Chevy Cruze over grænsen til amerikanske bilforhandlere. Få dem fremstillet i USA eller betal en høj grænseskat, hed det i et tweet fra Trump.

Toyota fik samme besked, efter selskabet havde meldt ud, at det vil bygge endnu en fabrik i Mexico.

Ford, USA's næststørste bilfabrikant efter GM, meddelte tirsdag, at det dropper at bygge en ny fabrik i Mexico til 11,5 milliarder kroner.

I stedet vil Ford investere fem milliarder kroner i at udvide en eksisterende fabrik i Michigan og skabe 700 nye arbejdspladser.

Ford forklarede kovendingen med, at det var en tillidserklæring til den kommende præsidents økonomiske politik.

Fiat Chrysler er indtil videre undsluppet Trumps vrede.

Men senere denne måned begynder selskabet at importere Jeep Compass-modeller fra en fabrik i Mexico.

Andre af branchens giganter er kommet kritik i forkøbet med meldinger om at være fleksible, når Trump tiltræder, og en ny æra i amerikansk politik begynder 20. januar.

- Vi er pragmatiske. Vi vil tilpasse os enhver situation, sagde Charles Ghosn, topchef for Renault-Nissan, søndag.

/ritzau/