Krigen forsinker genopbygning efter tsunami

Med 30.000 døde og over en halv million hjemløse blev Sri Lanka hårdt ramt af flodbølgen for to år siden. Genopbygningen halter alvorligt på grund af en eskalering af den årtier gamle borgerkrig.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Mens Thailand hurtigere er kommet oven på efter tsunamien-katastrofen for to år siden, og mens der også er gode nyheder fra det andet hårdt ramte område - Aceh-provinsen i Indonesien - så lyder alarmklokkerne i Sri Lanka.

Her omkom 30.000 mennesker i flodbølgen, der også gjorde omkring en halv million srilankanere hjemløse. Genopbygningen er i store problemer på grund af en voldsom eskalering af borgerkrigen mellem Sri Lankas regeringshær og oprørsgruppen De Tamilske Tigre.

Tysklands udviklingsminister, Heidemarie Wieczorek-Zeul, meddelte for nylig, at hun har indefrosset bistanden til Sri Lanka på grund af de voldsomme kampe. Det er ganske enkelt ikke muligt at få bistanden frem til ofrene for tsunamien, beklagede den tyske minister.

Herhjemme har Dansk Flygtningehjælp taget konsekvensen og omlagt store dele af sit almindelige arbejde med minerydning, genopbygning og støtte til hjemvendte flygtninge.

Nu arbejder Flygtningehjælpens ni udsendte og ca. 500 lokalt ansatte med nødhjælp til de 175.000 mennesker, der er fordrevet siden april 2006 som følge af kampene mellem regeringsstyrker og De Tamilske Tigre.

FN har også slået alarm: Borgerkrigen har umuliggjort store dele af genopbygningsarbejdet efter tsunamien, og civile i tusindvis risikerer derfor at være afskåret fra regelmæssige nødhjælpsforsyninger. Genopbygningen lammes også af, at det ikke er lykkedes Sri Lankas regering og oprørerne, der kontrollerer store dele af de værste ramte områder, at blive enige om at fordele omverdenens bistand til genopbygning.