Kraftigt jordskælv rammer ud for Ruslands Kamtjatka-halvø

Jordskælv med en styrke på 7,8 rammer ud for Ruslands Kamtjatka-halvø. Trump dropper valgløfte om at skrotte atomaftale med Iran. Egypten dropper qatareres visumfri adgang som led i konflikt. Få overblik over nattens nyheder her.

Et jordskælv fandt sted klokken 0.34 natten til tirsdag dansk tid omkring 200 kilometer fra den lille landsby Nikolskoye, der ligger på en ø cirka 300 kilometer fra Kamtjatka-halvøen. Fold sammen
Læs mere
Foto: STAFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stort jordskælv rammer ud for Ruslands Kamtjatka-halvø

Et kraftfuldt skælv med en styrke på 7,8 har ramt mellem den russiske halvø Kamtjatka i det østlige Asien og Aleuterne, der udgør de vestligste småøer af den amerikanske delstat Alaska.

Det oplyser det amerikanske jordskælvscenter USGS ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Skælvet har udløst et varsel om en tsunami i en afstand af 300 kilometer fra epicentret.

Det fandt sted klokken 0.34 natten til tirsdag dansk tid omkring 200 kilometer fra den lille landsby Nikolskoye, der ligger på en ø cirka 300 kilometer fra Kamtjatka-halvøen.

Dermed kan Nikolskoye blive ramt af en tsunami.

Grundet afstanden til epicentret vil der ifølge det russiske nyhedsbureau Tass kun være tale om en bølge på maksimalt en halv meter.

Den er derfor ikke til fare for indbyggerne i Nikolskoye, oplyser en kilde fra det russiske Center for Geofysisk Service til Tass.

Det blev først rapporteret, at skælvet havde en styrke på 7,7. Det blev efterfølgende justeret til først 7,4 og senere 7,8.

Der er tale om et meget overfladisk jordskælv, der rakte kun cirka ti kilometer under havets overflade.

At skælvet er overfladisk kunne have styrket skælvets effekt, hvis ikke det havde fundet sted så langt fra land.

Der fulgte adskillige efterskælv. Deriblandt var et par stykker med en styrke på 5,0.

/ritzau/Reuters

Trump truer voldsplaget Venezuela med økonomiske sanktioner

USA's præsident, Donald Trump, truer Venezuela med økonomiske sanktioner, hvis præsident Nicolas Maduros regering fastholder en plan om at udskifte det siddende parlament med et forfatningsudvalg.

Nicolas Maduro har meddelt, at befolkningen i det økonomisk og politisk kriseramte land senere i juli skal stemme om 540 kandidater til en ny lovgivende forsamling, der skal erstatte det nuværende parlament.

Den nye forsamlings hovedopgave bliver at udarbejde en ny forfatning.

- USA vil ikke passivt se til, at Venezuela bryder sammen, udtaler Trump i en erklæring.

- Hvis Maduro-regimet indfører dets forfatningsforsamling 30. juli, vil USA reagere med kraftige og omgående økonomiske tiltag, tilføjer han i erklæringen.

Ifølge oppositionen i Venezuela deltog flere end syv millioner mennesker søndag i en symbolsk folkeafstemning om at afvise planerne om at skrive forfatningen om.

Hensigten med Maduros plan er ifølge hans modstandere at konsolidere det regerende partis magt i landet, der lider under mangel på fødevarer og en tårnhøj inflation.

Donald Trump betegner i erklæringen fra Det Hvide Hus Maduro som "en dårlig leder, som drømmer om at blive diktator".

/ritzau/Reuters

Trump dropper valgløfte om at skrotte atomaftale med Iran

USA's præsident, Donald Trump, beholder en atomaftale med Iran fra 2015. Det siger en unavngiven amerikansk embedsmand ifølge nyhedsbureauet AFP.

Dog overvejer USA angiveligt at indføre nye sanktioner mod landet, oplyser embedsmanden.

Meldingen kommer, timer efter at talsmand for Det Hvide Hus Sean Spicer sagde, at den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, snarligt vil komme med en erklæring om aftalen.

- Udenrigsministeren er meget snart klar med en erklæring om den aftale. Alle kender formentlig præsidentens klare holdning, at denne aftale er dårlig. Dårlig for USA, sagde Spicer ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Donald Trumps administration fastslog mandag, at Iran overholder sin del af aftalen, som blev indgået mellem iranerne og de fem stormagter i FN's Sikkerhedsråd samt Tyskland i 2015.

Aftalen skulle fra Vestens synspunkt sikre, at Iran ikke kan udvikle atomvåben. For Iran var målet at få ophævet sanktioner, der har lammet landets udvikling.

- Betingelserne er blevet opfyldt ifølge de oplysninger, der er tilgængelige for USA, oplyste en embedsmand fra Det Hvide Hus mandag ifølge AFP.

Det var anden gang siden sin tiltrædelse som præsident i januar, at Trump bekræftede Irans overholdelse af atomaftalen.

Donald Trump har ikke lagt skjul på, at han er stærkt utilfreds med aftalen, som hans forgænger, Barack Obama, indgik 14. juli 2015.

Under den amerikanske præsidentvalgkamp i 2016 lovede Trump, at han vil sløjfe aftalen med Iran og optrappe sanktionerne mod landet.

Siden sin valgsejr har Trump dog været mere henholdende med udtalelser om Iran.

Inden Donald Trump blev valgt som Republikanernes præsidentkandidat, sagde han i et interview på NBC's søndagsprogram "Meet the Press", at han ikke nødvendigvis vil "rive aftalen i stykker".

- Jeg vil føre polititilsyn med den kontrakt så hårdhændet, at de ikke vil have en chance, lød det fra Trump i august 2015.

/ritzau/

Republikanske senatorer giver sundhedsreform muligt dødsstød

Yderligere to republikanske senatorer melder sig i koret af modstandere af partiets reviderede forslag til en ny sundhedsreform.

Og dermed er der ikke tilstrækkelig med stemmer til at få det omdiskuterede lovforslag, som er en af præsident Donald Trumps absolutte kæpheste, stemt igennem i Senatet.

Senatorerne Jerry Moran og Mike Lee har mandag besluttet at vende tommefingeren ned for forslaget.

Republikanerne har 52 af de 100 pladser i Senatet og tåler derfor ikke flere end to udbrydere, hvis partiet skal sikre et nødvendigt flertal.

Allerede i sidste uge begyndte opbakningen blandt præsident Donald Trumps partifæller i Senatet at smuldre, da republikanerne Susan Collins og Rand Paul meddelte, at de ikke kunne støtte lovforslaget, som det ser ud nu.

Rand Pauls modstand skyldes, at forslaget ifølge ham ikke er vidtrækkende nok i forhold til partiets løfter om at tilbagerulle den nuværende ordning, kendt som Obamacare.

Jerry Moran, senator fra Kansas, siger i en erklæring, at "vi må begynde på en frisk med en åben lovgivningsproces for at komme frem til innovative løsninger".

Trump skriver som reaktion på Twitter, at "Republikanerne bare bør afskaffe den mislykkede Obamacare nu og arbejde på en ny sundhedsplan fra bunden af."

Senatets flertalsleder, Mitch McConnell, siger, at han vil forsøge at få et lovforslag vedtaget, som sigter på afskaffe Obamacare efter to år.

Det vil sikre en "stabil overgangsperiode" til et nyt sundhedsprogram, siger McConnell ifølge Reuters.

Han tilføjer, at forslaget vil komme til afstemning i Senatet i de "kommende dage".

Debatten om en afløser til Obamacare har længe skabt splid i Trumps parti.

Det er især udsigten til, at mange amerikanere vil ende med at stå uden en sygeforsikring, hvis Obamacare trækkes tilbage, der er et stridspunkt.

I slutningen af juni udsatte Republikanerne i Senatet en afstemning om et forslag til en ny reform, fordi der var for stor modstand mod den i egne rækker.

Afstemningen skulle have fundet sted i denne uge, men på grund af sygdom blev den i weekenden udskudt endnu engang.

Forslaget, som blev vedtaget i Repræsentanternes Hus i maj, vil ifølge Kongressens budgetkontor føre til, at 23 millioner flere amerikanere vil stå uden sygeforsikring i 2026 i forhold til Obamacare.

/ritzau/

Egypten dropper qatareres visumfri adgang som led i konflikt

Egypten sætter en stopper for visumfri adgang for qatarere. Der vil dog være enkelte undtagelser, oplyser det egyptiske udenrigsministerium mandag.

- Det giver ikke mening, at vi bliver ved med at give Qatar privilegier, når situationen er, som den er nu, siger talsmand for udenrigsministeriet Ahmed Abu Zeid.

Personer med egyptiske mødre, folk med egyptiske ægtefolk og qatarere, der studerer i Egypten, vil blive undtaget for det nye tiltag.

Tiltaget betyder, at spændingerne stiger i konflikten mellem Qatar og de fire lande Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater, Bahrain og Egypten.

De fire lande indførte sanktioner mod Qatar 5. juni, efter at de havde beskyldt den lille oliestat for at støtte militante ekstremister og være i ledtog med Iran, der er saudiarabernes ærkefjende.

Qatar og Iran deler et af verdens største gasfelter, der ligger under Den Persiske Golf.

De fire nabolande beskylder desuden kanalen Al Jazeera, der ligger i Qatar, for at sprede terrorbudskaber. Al Jazeera skal lukkes, kræver Saudi-Arabien.

Qatar har kategorisk afvist beskyldningerne. Landet har desuden afvist at opfylde kravene.

Qatars udenrigsministerium bekræfter på Twitter, at Egyptens ønske om at fratage qatarere visumfri adgang til landet vil træde i kraft torsdag 20. juli.

Gæstearbejdere udgør cirka 1,6 millioner af Qatars 2,5 millioner indbyggere. Hundredtusindvis af dem er fra Egypten. Indtil videre har Qatar dog ikke indført sanktioner mod dem.

Kuwait har ageret mægler mellem Qatar og de fire stater, der boykotter Qatar.

Mandag mødtes Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi, og landets udenrigsminister, Sameh Shoukry, med repræsentanter for Kuwait.

Der kom dog ikke andet ud af mødet, end at Egypten bekræftede, at Qatar skal opfylde listen af krav, som er fremsat af de fire lande, oplyser talsmand for udenrigsministeriet Ahmed Abu Zeid.

/ritzau/Reuters

LÆS MERE