»Jeg er ikke bøsse, jeg har aldrig været bøsse«

Amerikanerne tror ham ikke; hans egne tror ikke engang på ham, og Det Hvide Hus erklærer sig »skuffet«. 55 procent af vælgerne i hans hjemstat vil have senator Larry Craig til at gå af, selv om han bedyrer, at han ikke er homoseksuel og ikke var ude på homoseksuel sex i en toiletbås i lufthavnen.

Larry Craig fotograferet 11. juni efter at være arresteret på et toilet i en lufthavn. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

SANTA FE: Senator Larry Craig vil gerne fortælle verden to sandheder. Den ene er, at han ikke er homoseksuel og aldrig har været homoseksuel. Den anden er, at han ikke var ude på uartigheder på lufthavnstoilettet. Det fastslog han ved en temmelig besynderlig presseoptræden natten til i går dansk tid.

Og lige meget hjælper det den konservative politiker, som er denne uges republikanske skandale. Hans partifæller i Senatet oplyste i går, at de vil sætte en undersøgelse i gang, flere højrereligiøse grupper kræver hans afgang, og en toneangivende analytiker opsummerede stemningen i partiet således: »Jeg har talt med en lang række medlemmer af den republikanske inderkreds, og de ønsker alle, at Larry Craig blot vil forsvinde og glide ud i glemslen,« sagde Tim Russert på amerikansk morgen-TV. En talsmand for Det Hvide erklærede i aftes sin »skuffelse over senator Craig«.

I går offentliggjorde politiet anholdelsesbillederne af senatoren, og en TV-station rekonstruerede Larry Craigs toiletscene hvordan han tappede på sin sko for at få seksuel kontakt med manden i nabobåsen, hvordan han rakte sine fingre derind, og hvordan naboen, en civilklædt politimand, til sidst viste sit politiskilt under båsen til Craig. Andre medier bragte indslag og artikler om, hvordan homoseksuelle mænd får kontakt med hinanden på lufthavnstoiletter, »her er de hemmelige signaler«, som ABC News udtrykte det, og medierne beskrev, hvordan websites for homoseksuelle op til Craigs anholdelse advarede netop om, at politiet foretog raids i lufthavnen i Minneapolis. Eller sagt med andre ord: Senator Craig kunne på sit pressemøde nok så meget benægte og beskylde medierne for heksejagt, han kunne udbasunere sin heteroseksualitet for hele verden, og sin kærlighed til sin kone og sin stedsøn og sine venner, sin tro på Gud og familieværdier, for alt sammen var det til ingen nytte.

Amerika tror ham ikke og ikke engang hans egne. Som den højrereligiøse leder, Gary Bauer, sagde i går: »Hans benægtelse virker lige så troværdig som den præsident, der engang sagde: Jeg havde ikke sex med den kvinde.«

55 procent af vælgerne i Idaho en af de mest republikanske stater i USA mener, at han bør gå af, siger en meningsmåling. 11 procent svarer »ved ikke«. Den næststørste avis i staten en konservativ avis krævede i går hans afgang.

Larry Craig er på valg næste år, og hvis han vælger at gå af, vil Idaho formentlig vælge en anden republikansk senator. For Republikanerne er det politiske problem ikke i Idaho; det politiske problem er i de stater, som kan vippe til både den ene og den anden side, og hvor uafhængige vælgere og partiets græsrødder mister tilliden til partiet. Som den republikanske strateg Scott Reed i går sagde til New York Times:

»Her er det spørgsmål, som vi må stille os selv: Hvor lavt kan vi synke? Den slags sager har en altødelæggende effekt på græsrødderne.«

Undersøgelser har vist, at andre skandaler forud for nederlaget ved midtvejsvalget i 2006 ødelagde moralen blandt partiaktivisterne og fik svingvælgerne til at svinge til den anden side, og det samme kan ske i 2008, siger Reed.

Erkendte sig skyldig
Der er to gode grunde til, at den amerikanske offentlighed ikke tror på Larry Craig, og at hans egne ikke vil tilgive ham eller komme ham til hjælp. Den ene er, at han i alle årene siden han som ungkarl var formand for landboungdom har været forfulgt af rygterne om homoseksualitet, og at anholdelsen i Minneapolis bekræfter rygterne. Den anden grund er, at det netop drejer sig om homoseksualitet. En anden republikansk senator, David Vitter, blev i forsommeren afsløret som flittig kunde hos prostituerede, men han fik en langt blidere medfart. Hans hykleri som familiefar og ditto politiker var lige sååbenbar som Larry Craigs, men det drejede sig om sex med andre kvinder, ikke andre mænd, og det gør en stor forskel internt i det republikanske parti. Det har naturligvis heller ikke hjulpet Craig, at han efter anholdelsen i juni sidste år erkendte sig skyldig i sigtelsen for forsøg på»utugtig optræden«.

Det var en stor fejl, sagde han på sit pressemøde. Han var stresset, fordi lokalavisen kort forinden havde gravet i rygterne om homoseksualitet, og han ville bare have sagen ud af verden, sagde han. Craig holdt anholdelsen og bøden for utugtighed hemmelig for alle, selv sin kone og sin øvrige familie, og det »skulle jeg ikke have gjort. Jeg var ikke opsat på at delagtiggøre mine omgivelser i denne fadæse, men det skulle jeg have gjort, for jeg er ikke bøsse, og jeg har aldrig været bøsse,« fastholdt han.