Iraks forsvarsminister boede i Sverige under falsk navn: Nu undersøges han for krigsforbrydelser

Iraks forsvarsminister, Najah al-Shammari, fik som svensk statsborger sygedagpenge i Sverige, men rejste ofte til Irak. Nu undersøges han for at stå bag drab og overgreb på demonstranter.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den opsigtsvækkende sag om den irakiske forsvarsminister, der tilsyneladende er svensk statsborger og mistænkt for socialt bedrageri, tager nu en ny drejning:

Forsvarsministeren undersøges nu for krigsforbrydelser, skriver avisen Aftonbladet.

Najah al-Shammari, er tidligere fremtrædende medlem af den irakiske diktator, Saddam Husseins, Baath-parti. I foråret blev han udpeget som ny forsvarsminister i Irak. Her menes han at have stået bag den benhårde respons mod de irakere, som de seneste uger har protesteret mod regeringen.

Flere end 330 demonstranter menes at have mistet livet og 15.000 er blevet såret.

Den irakiske forsvarsminister er også svensk statsborger – men under et andet navn. Han er mistænkt for svindel i Sverige, hvor han kom til 2005. Han var i lange perioder på sygeorlov, fordi han hævdede at have så svære hukommelsestab, at han ikke kunne arbejde.

Imens han fik ydelser fra Sverige opholdt han sig dog ofte i Irak i lange perioder. I 2015 blev han mistænkt for svindel. Sagen blev droppet, men ifølge det svenske medie Expressen er manden fortsat mistænkt for svindel i forbindelse med at have modtaget offentlige ydelser, som han ikke var berettiget til.

Nu bliver det tilsyneladende også undersøgt, om der kan rejses sag om folkemord og krigsforbrydelser mod al-Shammari, fortæller kilder til Aftonbladet. Det er en anden eksil-iraker i Sverige, der har meldt ham til politiet.

»Han sidder på en vigtig position i en korrupt regering, som udøver en massakre mod folket, som udøver sin ret (til at demonstrere, red.) i henhold til irakisk lov,« siger kvinden, som Aftonbladet blot kalder Najat.

Irakisk politi skyder med skarpt og bruger også i mange tilfælde tåregasgranater som ammunition. En del demonstranter er blevet dræbt, efter at de er blevet ramt i hovedet af de store granater, skriver Reuters og AFP.

Der er tale om de mest omfattende demonstrationer, siden Saddam Hussein blev fjernet fra magten i 2003.

Genkendt i Sverige

Da Najah al-Shammari i foråret pludselig dukkede op på skærmen som Iraks nye forsvarsminister, kom det som noget af et chok for den 27-årige svensk-iraker »Alex«, der kunne genkende manden fra hans tid i Stockholm.

»Jeg havde set ham før, men kunne ikke tro, at det var den samme person. Det er temmelig skræmmende. Hvordan kom han til Sverige? På hvilket grundlag fik han opholdstilladelse? Ledte han efter svensk-irakere?« siger kilden »Alex« til Aftonbladet, som har anonymiseret ham. Hans forældre flygtede fra Irak under Saddam Husseins diktatur i landet.

På sociale medier gjorde flere sig samme observation: De havde set manden før.

Ifølge oplysninger fra den svenske forvaltningsmyndighed Skatteverket, der blandt andet udsteder personnumre og sygesikringsbeviser, ansøgte Najah al-Shammari om opholdstilladelse i Sverige i 2009 og blev svensk statsborger i 2015, skriver SVT.