I denne søde juletid viste amerikansk TV-kanal et lesbisk bryllup: Så eksploderede debatten

Først forsøgte Hallmark Channel at komme en konservativ gruppe i møde ved at fjerne en reklamefilm med et lesbisk brudepar, der kysser i kirken. Så gik amerikanske kendisser i oprør på sociale medier.

I juni 2015 afgjorde den amerikanske højesteret, at amerikanske delstater ikke kan forbyde ægteskaber mellem personer af samme køn – og det blev herefter lovligt i hele USA for homoseksuelle at blive gift. Det gjaldt blandt andre Stacy Wood og Michele Barr, som her ses på et billede fra San Francisco den dag, da det blev lovligt at gifte sig. Men det kan stadig vække vrede i USA, når homoseksuelle brudepar optræder i eksempelvis TV-reklamer, har Hallmark Channel måttet erkende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Elijah Nouvelage/AP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske TV-kanal Hallmark Channel har hvert år i december et ekstraordinært stort antal seere. Det er nemlig i denne velsignede tid, at sendefladen fyldes ud med alverdens julefilm og TV-serier.

Det betyder også, at der er mange, som har en holdning til, hvad kanalen må og ikke må vise – og de holdninger er særligt stærke i december. Det gælder for eksempel den reklame fra Zola – et firma, der arrangerer bryllupper – som kanalen netop har fjernet.

Reklamen viste nemlig et lesbisk brudepar, der kysser ved alteret. Det skriver ABC News og flere andre medier.

Selv om ægteskaber mellem personer af samme køn blev lovlige i hele USA under den tidligere præsident Barack Obama, protesterede den konservative gruppe, One Million Moms, mod reklamen. Den var upassende for kanalen, der er kendt for sit »familievenlige« omdømme, lød anklagen.

One Million Moms indsamlede 30.000 underskrifter for at få fjernet reklamen – og det lykkedes. Men Hallmark fik ikke fred. For TV-kanalens beslutning blev øjeblikkeligt mødt af heftig kritik fra amerikanske kendisser og LGBT-aktivister.

På sociale medier blev opslag med #BoykotHallmark hurtigt populære, og den kendte – og i øvrigt lesbiske – amerikanske talkshowvært Ellen DeGeneres blandede sig.

»Er det ikke snart 2020? Hvad tænker I på?« skrev hun på Twitter.

Bryllupsarrangøren Zola havde seks forskellige reklamer i cirkulation i Hallmark Channels reklamepauser. I fire af dem indgik lesbiske par, og det var de fire, der blev trukket tilbage.

Beslutningen har intet at gøre med de to kvinders seksualitet, fastholder Hallmark. Det handler i stedet om, at kanalen har en fast politik om ikke at vise for »grafisk« indhold, såsom scener med kys og sex, ligesom kanalen heller ikke viser politiske kampagnevideoer eller reklamer med mange bandeord i.

Problemet med den forklaring er blot, at Hallmark Channel valgte at beholde de reklamer, der viste kyssende heteroseksuelle brudepar, skriver The New York Times.

Nu har Zola dog også valgt at trække dem tilbage.

»Alle kys, par og ægteskaber er lige fejringer af kærlighed, og vi vil ikke længere annoncere ved Hallmark,« forklarede Zola efterfølgende.

Hallmark Channel har siden forklaret, at de ikke er interesseret i debatten om reklamerne.

»Debatten om de her reklamer er på alle måder distraherende fra vores virkelige formål, hvilket er at tilbyde underholdning,« forklarer TV-selskabets næstformand for kommunikation og PR, Molly Biwer, i en pressemeddelelse:

»Hallmark-mærket kommer aldrig til at være kontroversielt. Vi er ikke interesserede i at skabe problemer, vi har meget hårdt forsøgt at holde os ude af det her. Vi følte, at det var i mærkets bedste interesse at trække reklamerne og ikke længere fortsætte med at generere problemer.«