FN’s klimachef brød sammen i gråd

FN’s klimakonference på Bali udviklede sig lørdag morgen dansk tid til rent kaos. Indien og Kina opførte i plenum en diplomatisk farce. Efterfølgende brød FN’s klimachef, Yvo de Boer, sammen i gråd.

Forhandlingerne på FN’s klimakonference tog hårdt på klimachef, Yvo de Boer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters

NUSA DUA, BALI.
Indien og Kina trak lørdag formiddag FN’s klimakonference på Bali gennem en diplomatisk farce.

Det indonesiske formandskab måtte undskylde sine fejl, og efterfølgende brød FN’s klimachef sammen i gråd.

Lørdag 13.30 - syv timer forud for Danmark - var der endnu langt fra klarhed over, om der overhovedet bliver et kompromis om den køreplan, som skal føre frem til en global og historisk klimaaftale i København i december 2009.

Klimaminister Connie Hedegaard mødte som de øvrige ministre frem kl. 8.00, efter at forhandlinger var blevet afbrudt lidt omkring 2.30 natten til lørdag.

Men under mødet i plenum gjorde den indiske delegation vrøvl over den tekst, som det indonesiske formandskab havde skrevet sammen i løbet af natten.

Så mødet måtte afbrydes. Og da det senere blev genoptaget, mødte den indiske delegation ikke frem, hvilket førte til en vred reaktion fra den kinesiske delegation. Herefter blev mødet atter afbrudt.

Et par timer senere forsøgte først Indonesiens præsident Susilo Bambang Yudhoyono og siden FN’s generalsekretær Ban Ki-Moon i desperate vendinger konferencens deltagere til at indgå et kompromis.

Hvis ikke det skete, ville det ifølge Ban Ki-Moon være et ’forræderi mod planeten’.

Efter disse taler rettede den kinesiske delegationsleder et kritisk spørgsmål til FN’s klimachef Yvo de Boer, der sammen med de indonesiske formand har styret forhandlingerne.

”Misforståelse..,” var det eneste hørbare ord, der kom fra hollænderen Yvo de Boer, inden han gemte ansigtet i hænderne og forlod sin plads på podiet.