Farage står til stor sejr ved briternes valg i morgen. Nu har EU indledt en undersøgelse af ham

Når briterne torsdag går til europaparlamentsvalg, står Brexit-Partiet til at få 37 procent af stemmerne. Nu har EU åbnet en undersøgelse mod partilederen Nigel Farage.

Nigel Farage står til 37 procent af briternes stemmer ved europaparlamentsvalget og vil kæmpe for et hårdt Brexit i Europa-Parlamentet. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN

Den nu tidligere UKIP-leder, Nigel Farage, er i den grad tilbage i britisk EU-politik.

For fem år siden vandt Nigel Farage en historisk sejr, da han ved valget til Europa-Parlamentet i 2014 formåede at gøre det EU-skeptiske og indvandringskritiske UKIP til Storbritanniens største parti. To år senere stod han i spidsen for den vote leave-kampagne, der endte med et britisk ja til Brexit.

Nu leder Nigel Farage på ny et parti, som står til at blive det klart største. Dagen før det britiske valg til Europa-Parlamentet står det nye Brexit-Parti således til at få 37 procent af stemmerne. Hans mærkesag? Et hårdt Brexit uden en skilsmisseaftale med EU.

Herunder kan du se den seneste meningsmåling for de britiske partier ved europaparlamentsvalget. Brexit-Partiet står til at blive klart størst.

Med blot en dag til, at briterne flokkes mod stemmeboksene torsdag, har EU indledt en undersøgelse af pengestrømmene til den tidligere UKIP-leder, skriver The Independent. Dette sker blot en dag efter, at også den britiske valgkommission aflagde Brexit Party et visit for at granske partiets medlemsdonationer.

Farage har angiveligt modtaget store pengegaver fra en britisk milliardær uden at indberette disse penge til Europa-Parlamentet, afslørede Channel 4 News for nyligt. Og det hjælper ikke Farages sag, at milliardæren efterforskes af britiske myndigheder.

Året efter Brexit-afstemningen i 2016 har Arron Banks – som også var med til at stifte Brexit-tilhængernes vote leave-kampagne forud for den britiske folkeafstemning i 2016 – doneret, hvad der svarer til mere end tre millioner kroner til Nigel Farage, oplyser Channel 4 News.

For de penge fik Farage en møbleret lejlighed i Chelsea, en bil med privatchauffør og penge til at promovere sig selv, lyder det i historien.

Nigel Farage har tidligere afvist Channel 4 News’ historie som et forsøg på at tilsmudse hans navn inden valget, men har senere til BBC hævdet, at pengegaverne intet havde med politik eller Brexit Party at gøre.

»Jeg var på vej ud af politik og var mest i USA,« forklarer han over for BBC:

»Jeg ledte efter en ny karriere og et nyt liv – det har intet at gøre med noget, det er udelukkende privat.«

Nigel Farage forlod posten som UKIP-leder efter folkeafstemningen i 2016, men blev formelt set siddende som europaparlamentariker og hævede sin løn hver måned gennem hele perioden, skriver The Independent.

Derfor skulle han muligvis også have indberettet de store beløb, han har modtaget fra Arron Banks i perioden, skriver The Independent. Det kræves af parlamentarikerne for at sikre, at de ikke holder interessekonflikter skjult for offentligheden, skriver The Independent.

Ifølge Europa-Parlamentets regler kan det føre til en bøde på op til knapt 75.000 kroner, hvis det viser sig, at Farage har brudt reglerne. Han kan også blive suspenderet i op til 30 dage fra Europa-Parlamentet, skriver The Independent, men kan ikke afholdes fra at stemme.