EU og Japan tæt på frihandelsaftale - vil sende klart signal til Trump

Efter et gennembrud i forhandlingerne over weekenden tror EUs forhandlere nu på, at en frihandelsaftale med Japan kan komme i hus på et ekstraordinært topmøde på torsdag. Meget symbolsk lige før USAs præsident Trump kommer til G20-møde i Tyskland. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har længe talt varmt om fordelene ved en frihandelsaftale med Japan.

Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En frihandelsaftale mellem to af verdens største økonomier - EU og Japan - er tæt på at komme i hus efter et gennembrud i weekendens forhandlinger.

Sådan lyder det fra EUs forhandlere, der nu lægger op til et ekstraordinært EU-Japan-topmøde på torsdag, hvor aftalen kan indgås.

»Vi er der næsten. Jeg er ret sikker på, at vores ledere kan blive enige om pakken, når de mødes den 6. juli,« sagde EUs handelskommissær, Cecilia Malmström, lørdag aften i Japans hovedstad Tokyo efter betydelige fremskridt i forhandlingerne.

Udfordringerne har ikke mindst været, hvordan det europæiske marked skal åbnes yderligere for japanske producenter af bil og reservedele til biler, og hvordan det japanske marked skal åbnes yderligere for europæiske landbrugsprodukter.

»Vi er ret sikre på, at de sidste små ting kan løses inden EU-Japan-topmødet på torsdag,« sagde EUs landbrugskommissær, Phil Hogan, der sammen med Malmström var i Tokyo for at sikre gennembruddet.

Mens EU-siden udtrykker stor optimisme, var den japanske udenrigsminister, Fumio Kishida, mere afdæmpet, om end han også understregede vigtige fremskridt i forhandlingerne.

»Der har været meningsfulde fremskridt, men betydelige spørgsmål udestår stadig,« sagde han ifølge Financial Times.

Vigtigt af to grunde

Den europæiske begejstring handler både om, at frihandelsaftalen med Japan rent økonomisk set er den vigtigste, der forhandles lige nu - efter at Trump satte forhandlingerne om en frihandelsaftale mellem EU og USA på pause - samt at signalet om frihandel til netop Trump vil være markant, netop som den amerikanske præsident på fredag kommer til G20-møde i Tyskland.

Netop på G7-mødet i maj tørnede Trump sammen med de øvrige lederne, der alle ønskede at sende stærke signaler om frihandel, som Trump ikke ville være med til. Trump annullerede en frihandelsaftale med stillehavslandene, herunder Japan, som noget af det første, da han fik nøglerne til Det Hvide Hus.

»Det vil sende et stærkt signal til resten af verden om, at EU og Japan tror på frihandel. Vi mener ikke, at man skal bygge mure eller øge protektionismen,« sagde Malmström.

Hun vurderer, at den europæiske landbrugseksport til Japan, som også er af stor betydning for Danmark, vil kunne tredobles med aftalen, mens at EUs samlede eksport til Japan vil kunne løftes med en tredjedel.

Dansk begejstring

Også statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), har ved de seneste EU-topmøder understreget vigtigheden af en frihandelsaftale med Japan - både på grund af landbrugets forbedrede eksportmuligheder, mens også fordi det vil sende et signal om, at EU ønsker mere frihandel i en tid, hvor de protektionistiske toner er på fremmarch - også visse steder i Europa.

En rapport, som Copenhagen Economics lavede for Udenrigsministeriet i 2013, viste således, at den økonomiske effekt af en frihandelsaftale med Japan for Danmark kunne overgå effekten af en aftale med USA. Blandt andet fordi dansk landbrugseksport til Japan vil kunne øges markant med en aftale med Japan.

Det er dog værd at lægge mærke til, at japanerne holder sig til en mere forsigtig optimisme, samt at en frihandelsaftale med sikkerhed også vil være politisk kontroversiel i flere europæiske lande.

Således blokerede det belgiske regionsparlament i Vallonien i efteråret for EUs frihandelsaftale med Canada i ugevis, ligesom debatten om den aftale var ophedet i Tyskland og Østrig.

I første omgang er spørgsmålet om investorbeskyttelse, der spillede en central rolle i protesterne mod Canada-aftalen, da heller ikke løst i forhandlingerne med Japan, og det spørgsmål vil måske blive udskudt til et senere tidspunkt, mens selve handelsdelen af aftalen forhandles på plads først.

Forhandlingerne om en frihandelsaftale med Japan blev indledt i 2013, og der blev sat turbo på forhandlingerne, da Trump blev præsident i USA og lagde en kritisk linje over for frihandelsaftaler.