EU-Kommissionen: Vi må have et mere fair asylsystem nu

Flygtningekrisen har vist svaghederne i det europæiske asylsystem, siger EU-kommissær Frans Timmermans.

epa05244887 European Commission Vice-President Frans Timmermans at a press conference in Warsaw, Poland, 05 April 2016. Timmermans held meetings with Polish officials on the situation surrounding the Constitutional Tribunal. Timmermans said that dialogue on resolving the crisis surrounding Poland's Constitutional Tribunal (TK) should begin with full respect for the TK's rulings, which should be published and implemented. Poland's ruling PiS party has come under criticism for its legislation concerning media and judiciary. EPA/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT Fold sammen
Læs mere
Foto: RADEK PIETRUSZKA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Migrationsstrømme er kommet for at blive, og derfor har EU brug for nye regler for at kunne håndtere udfordringen.

Det er budskabet fra EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, efter at kommissionen onsdag spiller ud med forslag og overvejelser om en omfattende reform af EU's nuværende asylsamarbejde.

Blandt idéerne fra EU-Kommissionen er nye mekanismer til fordeling af asylansøgere i EU, fingeraftryk også af ulovlige migranter og mere ens asylprocedurer i medlemslandene.

- Vi må reformere vores asylsystem. Det nuværende system er hverken rimeligt eller holdbart, siger Timmermans.

Han siger, at en reform af det europæiske system ikke kan vente, til flygtninge- og migrationskrisen, der sidste år bragte over 1,2 millioner asylansøgere til EU, har lagt sig.

- Lad os sige det lige ud: Migration vil være en af de største udfordringer, som EU sammen skal håndtere i det lange løb. Det forsvinder ikke af sig selv, siger EU-kommissæren.

- Globalisering, økonomiske forandringer, klimaforandringer, krig og ustabilitet betyder, at folk vil blive ved med at komme til Europa i jagten på ly, et bedre liv eller for at være sammen med deres familie, siger han.

Han understreger samtidig, at der ikke må være nogen tvivl om, at dem, der har brug for beskyttelse, vil blive ved med at få beskyttelse.

Men Timmermans siger, at der i EU-landene i dag ofte er vidt forskellige regler, der giver bedre mulighed for asyl i nogle lande frem for andre, og forskellige forhold fra land til land.

- Forskellige nationale tilgange har udløst asylshopping og ulovlig migration, samtidig med at Dublin-reglerne har lagt for meget ansvar over på nogle få medlemslande, siger Frans Timmermans.

Dublin-systemet fastslår, at det EU-land, som en asylansøger først ankommer til, er ansvarlig for at behandle asylansøgningen.

Men det system har ikke overlevet en situation, hvor langt de fleste asylansøgere er ankommet til EU via Grækenland for derefter at søge videre op gennem Europa.

- Vi lægger nu to muligheder åbent frem for at starte en debat, siger Frans Timmermans, der forventer at spille ud med det endelige forslag inden sommer.

/ritzau/