EU fjerner lande fra sortliste over skattely trods nyt læk

Det er »komplet virkelighedsfjernt« at fjerne tre østater fra sortliste over skattely, mener Enhedslisten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-finansministre har tirsdag nikket ja til at fjerne tre lande fra EUs sortliste over skattely.

De pågældende lande er Anguilla og Dominica, som begge er øer i Caribien, og Seychellerne. Seychellerne er en østat, som ligger øst for det afrikanske fastland.

De tre lande har hidtil været på listen, fordi de ikke har levet op til EUs krav om gennemsigtighed. Men det er altså blevet bedre, mener EU-landene.

Landene lever dog fortsat ikke op til alle krav. Derfor er de nu placeret på listen over lande, der ikke lever op til alle de nødvendige standarder, men som har forpligtet sig til at implementere bedre praksisser.

Beslutningen om at fjerne landene fra sortlisten møder kritik fra Enhedslisten.

Her påpeger EU-ordfører Søren Søndergaard, at det nylige internationale skattelæk Pandora Papers knytter de tre østater til skatteunddragelse.

»For få dage siden fik vi det hidtil største internationale skattelæk, der afslører, hvordan verdens rige eliter ved hjælp af skattely har unddraget sig at betale millioner af kroner i skat. Folk er rasende.«

»Og hvad er svaret fra EU? At fjerne tre af de skattely, som er involveret i skandalen fra sin sortliste. Det er jo absurd og komplet virkelighedsfjernt, i forhold til det problem vi står over for,« siger han i en skriftlig kommentar.

Søren Søndergaard kritiserer, at Folketinget ikke er blevet inddraget i beslutningen om at fjerne landene fra sortlisten.

»Det er en beslutning, regeringen har taget egenhændigt uden at hente mandat fra Folketingets partier.«

»I en så vigtig sag bør Folketinget selvfølgelig inddrages, hvis vores folkestyre skal tages alvorligt. Jeg vil derfor tage sagen op med finansministeren og Folketingets partier,« udtaler han.

Der er nu ni lande/områder tilbage på EUs sortliste over skattely. De ni er Amerikansk Samoa, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad og Tobago, De Amerikanske Jomfruøer og Vanuatu.

De tre lande, der er fjernet fra listen, er nu i stedet i samme kategori som lande såsom Costa Rica, Tyrkiet og Qatar.

/ritzau/