Erdogan raser efter benspænd for tyrkisk vælgermøde: Hollænderne er et »levn fra nazisterne« og »fascister«

Tyrkiets præsident kalder hollænderne for et »levn fra nazisterne« og »fascister«, efter Holland har hindret den tyrkiske udenrigsminister i at lande i Holland og deltage i et vælgermøde for tyrkiske statsborgere.

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan taler ved en demonstration i Istanbul 11. marts 2017, hvor han truer med gengældelse, efter den hollandske regering har forbudt den tyrkiske udenrigsminister at lande i Holland. Fold sammen
Læs mere
Foto: OZAN KOSE

Et planlagt vælgermøde i Rotterdam for tyrkiske statsborgere har udløst en diplomatisk krise mellem Holland og Tyrkiet.

Den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Çavuşoğlu, havde planlagt at tale ved mødet lørdag for at vinde opbakning til en folkeafstemning i Tyrkiet i næste måned, der kan give præsident Recep Erdoğan større magtbeføjelser. Men det har Holland sat en stopper for, skriver blandt andre britiske BBC.

»Jeg er en udenrigsminister, og jeg kan rejse, hvorhen jeg vil,« sagde Mevlüt Çavuşoğlu lørdag, inden den hollandske premierminister, Mark Rutte, skrev på Facebook, at udenrigsministerens fly ikke ville få lov til at lande.

De hollandske myndigheder havde i forvejen forbudt udenrigsministeren at deltage i mødet, og da han fortsat oplyste, at han ville komme, inddrog de hollandske myndigheder landingstilladelsen til ministerens fly, mens vælgermødet blev aflyst af sikkerhedsmæssige årsager.

Det fik præsident Erdoğan til at tale ved en demonstration i Istanbul, hvor han ifølge den britiske avis The Guardian sagde følgende om den hollandske regering: »De kender ikke til politik og internationalt diplomati … disse levn fra nazisterne, de er fascister.«

Herefter truede præsidenten med gengæld: »Forbyd vores udenrigsminister i at flyve så meget, I vil, men lad os se fra nu af, om jeres fly vil lande i Tyrkiet,« sagde han ifølge BBC.

Den hollandske premierminister mener, át truslerne gør det »umuligt« at finde en fornuftig løsning. I en officiel udtalelse beklager han dog forløbet og understreger, at Holland »fortsat er engageret i en dialog med Tyrkiet«.

I flere andre europæiske lande såsom Østrig, Tyskland og Schweiz er lignende vælgermøder med tyrkiske embedsmænd blevet aflyst. Efter en aflysning af et møde i Tyskland tidligere denne uge beskyldte Erdoğan den tyske regering for at bruge »nazistiske metoder«.

Erdogan forsøger at vinde tyrkernes opbakning til en folkeafstemning 16. april, der kan give ham yderligere magtbeføjelser, og her henvender han sig både til borgerne i Tyrkiet, men også til de millioner af tyrkere, der lever og arbejder i lande i EU.